Baukje (55) liet haar Qups op maat maken, nadat ze een lange tijd zocht naar een geschikte oplossing voor het verschil tussen haar twee borsten. ‘Ik hield door een borstbesparende operatie 1,5 borst over na mijn borstkanker en daar voelde ik me helemaal niet prettig bij. Ook niet bij de begeleiding die ik kreeg’. Ze deelt graag haar verhaal, met gelukkig een goede afloop!

Vertel eens iets over je zoektocht?

‘De silicone protheses die ik in het begin droeg zaten op zich prima maar begonnen helaas vroegtijdig te lekken; drie keer op rij haalde ik niet de 2 jaar die er voor stond voordat ik een nieuwe kreeg. Het was vervelend om dan elke keer met verzekeringen en leveranciers in gesprek te moeten. Ik probeerde ondertussen ook de breiboezem, maar die vorm werkte voor mij niet. Van ProudBreast had ik eerst de SoftQup en later de ParelQup. Ik deed het er mee, maar ze bleken nog niet ideaal voor mij. Ze waren wat te klein, of schoven in mijn beha.’

Wat zocht je dan?

‘Het fijne aan de Qups vind ik dat ik minder last heb van zweet en dat ze nooit koud aanvoelen. Ook niet met warm weer. Daardoor voelt het als meer eigen. Alleen de vorm sloot niet helemaal goed aan op mijn halve borst, waardoor hij óf te klein was óf bleef schuiven. Daarom trok ik de stoute schoenen aan en belde om te vragen of ze geen maatwerk Qups konden leveren. En ja, daar gingen ze net mee experimenteren! Nu heb ik ze op maat, deze Qup zit helemaal om mijn borst heen waardoor hij ook echt blijft zitten. Nog beter zelfs dan de silicone protheses. Ze zitten ongelofelijk fijn. Ik heb me afgemeld bij mijn mammacare winkel, want mijn zoektocht is voorbij. Ik hoef niets anders meer. Echt een uitkomst.’

Voelt het nu echt eigen?

‘Daar kan ik een mooi verhaal over vertellen! Een paar weken terug heb ik sinds lange tijd weer gevlogen. Bij de douane werd ik gefouilleerd en achteraf pas realiseerde ik me dat ze eigenlijk niets gemerkt hadden aan mijn borsten. Ik had er zo iets tussen kunnen stoppen, ze hadden niet in de gaten dat ik iets met me mee droeg! Dat vond ik wel opmerkelijk, terwijl ik in het verleden mijn andere borsten moest melden, omdat daar vocht in zat. Nu heb ik er helemaal niet meer over nagedacht en dat hoefde ook niet. Dus ja, zo eigen voelt het.’

Wat is er aangepast aan de vorm van de Qup?

‘Aan de binnenkant is de Qup veel holler gemaakt, zodat hij daardoor aansluit op mijn blijvende borst. Verder geeft hij verdikking op plekken waar ik het wil, dus waar mijn litteken aan de zijkant zit. Hierdoor is mijn maatwerk Qup helemaal asymmetrisch geworden, zodat hij onder mijn oksel doorloopt. Daardoor is mijn borst nu weer breder. Er konden in deze nieuwe vorm geen pareltjes toegevoegd worden, gewoon omdat die te dun was geworden. Gelukkig is dat voor de maat of het schuiven ook niet meer nodig. Alleen voor het gewicht had ik dat wel willen proberen.’

Ga je er ook mee zwemmen?

‘Nee, dat hoeft voor mij eigenlijk niet. Ik zwem wekelijks, maar dan draag ik gewoon niks. Die 1,5 borst valt eigenlijk niet op. Dat zal ook wel komen doordat ik dan zwem in een therapiebad, dus daar zijn allemaal mensen met beperkingen. Dat is voor mij prima.’

Maakt het uit welke bh’s je draagt?

‘Vóór mijn kanker had ik Prima Donna bh’s met beugels. Maar omdat ik tot mijn oksels geopereerd ben is dat nu niet meer mogelijk. Ik kocht toen trouwens niet vaak lingerie, want die bh’s waren best aan de prijs. Nu draag ik bh’s van Ulla Popken, en die zijn juist heel betaalbaar. Ik ben er wat dat betreft dus op vooruit gegaan! Deze bh’s ontdekte ik bij toeval, toen ik daar ooit kleding kocht. De pasvorm zit me goed, en ze hebben aardig wat keus. Dus ik kan nu meer afwisselen dan voorheen. Ik ben alleen nog op zoek naar bh’s in mijn maat die geen naad in het midden hebben, want die zie ik vaak door mijn kleding heen. Ik vind dat persoonlijk niet zo prettig, en zou graag nog een model vinden waarbij dat niet zo is.’

Hoe ging het passen?

‘Mijn man en ik kwamen binnen bij ProudBreast wat ik op zich al heel indrukwekkend vond. Het is een oude historische omgeving, maar dan warm en huiselijk aangekleed. Het wekte de indruk dat jullie geen harde business draaien in een koel kantoor of winkel, maar juist gezellig en meedenkend te werk gaan. Dat sprak me aan, en ik voelde me comfortabel. Onder het genot van een kopje koffie/thee bespraken we mijn wensen. Daarna werden de drie vormen één voor één op maat gemaakt en hadden we diverse pas rondes. Mijn man bleef gewoon zitten met een magazine terwijl ik heen en weer liep naar het pashokje. Dat ging prima. Daarna kon ik de stof kiezen, zodat de naaister ze af kon werken. Een tijdje later kreeg ik ze thuis met de post. Vanwege het experimenteren met maatwerk werd er ook een vierde vorm gemaakt die voor de documentatie en onderzoek bij ProudBreast bleef. Voordeel is dat ik nu dus ook nog makkelijk zou kunnen bijbestellen op basis van die vorm.’

Heb je ook een persoonlijk stofje gekozen?

‘Ik heb er drie. Eigenlijk koos ik in eerste instantie allemaal crèmekleurige, het leek me niet zoveel uit te maken. Maar een van de meiden bij ProudBreast zei dat ‘t voor mijn eigen gevoel wél uit kon maken, dus toen koos ik toch twee kleurtjes; de zwarte glamour met gouden sterren, de blauwe met stippen. Achteraf ben ik daar heel blij mee, want ik draag nu alleen nog maar die twee gekleurde. Dat is écht heel veel leuker. Het lijkt me in de toekomst trouwens ook mooi om een setje te kunnen kiezen, waarbij de stof van de Qup hetzelfde is als de stof van de bh. Dat lijkt me een mooi geheel’

Tip: Ga je voor maatwerk? Denk dan van te voren even na over de stofjes: wat wil je! Want het zijn er heel veel. Bedenk bijvoorbeeld welke bh’s je hebt en welke kleuren daar goed bij zouden passen.