Door de lagere productiekosten komt 70% van de Europese textiel import momenteel uit Azië. Tegelijkertijd stijgen de verwachtingen van de consument op het vlak van duurzaamheid. Hoe weet je wat je koopt? Wij zijn er zelf niet altijd duidelijk over geweest, maar onze Qup is milieuvriendelijk en gewoon ‘dutch design’ en ‘made in holland’.

Ook wij lopen te zoeken hoe we daarin goede afwegingen maken. Wat kan je doen om te zorgen dat je product zo min mogelijk schade aanricht aan de planeet? Terwijl we tegelijkertijd juist comfort willen bieden, dat is in de ontwikkeling van onze Qups altijd de belangrijkste prioriteit geweest. Wat we daarbij merken is dat het goed is om eerlijk te zijn over de keuzes die je maakt, en waar je staat. De stappen die je bewust zet, maar ook wat er nog te doen valt.

Wat er bij ons over de jaren al wel en nog niet lukt:

Qups, milieuvriendelijk en inclusief
Qups, milieuvriendelijk en inclusief

Inclusiviteit, taboe doorbrekend – 2019

Ons doel is vrouwen na borstkanker laten zien wat er wél kan, daarom bieden we alternatieven. We werken bewust samen met veel partners in de lingeriewereld en partners die andere mooie oplossingen en producten bieden voor vrouwen zonder borsten. Daarom zijn Qups overal verkrijgbaar, passen ze in reguliere lingerie en biedt de markt steeds meer bh’s met pockets aan.

Bekijk ook ons magazine om onze partners te ontdekken: https://www.proudbreast.nl/product/proudbreast-magazine-2/

Qups, milieuvriendelijk en geen restpartijen
Qups, milieuvriendelijk en geen restpartijen

Geen restpartijen – 2019

Wij werken met een sterke basis collectie die altijd beschikbaar is. Daarnaast bieden we seizoensproducten aan zolang onze stoffen op voorraad zijn. We verkopen alles tot het op is, en gooien geen restpartijen weg. Knipresten worden via textielcontainers verwerkt en snijresten van het schuim worden door onze partners samengeperst met overige resten en opnieuw elders verwerkt.

Qups, milieuvriendelijk en lokaal geproduceerd
Qups, milieuvriendelijk en lokaal geproduceerd

✅ Lokale productie, made in NL- 2019

Het materiaal waar de Qup van gemaakt is, is een heel specifiek type schuim waarbij lucht in de porien is geblazen om de juiste ademendheid te creëren. Op dit moment wordt dit type schuim, met de juiste indrukbaarheid en verdeling van poriën alleen in Nederland geproduceerd. Het schuim wordt op maat gesneden in Duitsland, en in Deventer voorzien van een stoffen hoesje door naaister (en Qups draagster) Elly en het atelier van Syriër Saeid. Hierdoor hebben we volledig zicht op de goede arbeidsomstandigheden van iedereen die werkt aan onze Qups.

Bekijk ook deze video:

https://youtu.be/U8txHn6M56U

Qups, milieuvriendelijk en groen verpakt
Qups, milieuvriendelijk en groen verpakt

Groene verzending en verpakking – 2019

We verwerken geen plastic in onze verpakkingen maar zijn juist dol op kartonnen doosjes en verzendzakken. Verder kiezen we voor de verzending van al onze pakketten voor Fietskoeriers. Zij hebben een landelijk en zelfs internationaal netwerk voor verzendingen doordat ze samenwerken met verzendpartner GLS.

ProudBreast milieuvriendelijk en SDG gedreven
ProudBreast milieuvriendelijk en SDG gedreven

SDG doelen – 2020

Als social enterprise maken we impact. We zetten ons in om in alles wat we doen onze waarden te laten weerspiegelen. Onze impact doelstellingen hebben we verbonden aan de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. We zetten ons in voor SDG’s 3, 8 en 17.

Alle details over deze SDGs lees je hier:

https://www.proudbreast.nl/impact-maken/

ProudBreast milieuvriendelijk en social enterprise
ProudBreast milieuvriendelijk en social enterprise

Geregistreerd als social enterprise – 2022

Je kunt niet zomaar als marketing verhaal roepen dat je een social enterprise bent, daar komt meer bij kijken. We hebben de audit gedaan bij social-enterprise.nl en zijn toegelaten tot het netwerk omdat we voldoen aan de eisen. Dat betekent onder andere dat we vanuit een maatschappelijke missie ondernemen, dat we winst zien als middel niet als doel, dat we transparant en eerlijk zijn over waar we staan en dat we de organisatie van onze onderneming op een sociale manier inrichten.

Hier vind je onze inschrijving

https://www.social-enterprise.nl/onze-leden/lid/proudbreast-1396

ProudBreast, milieuvriendelijk en social management
ProudBreast, milieuvriendelijk en social management

Bieden re-integratietrajecten en stageplekken – 2021

Onze sociale bedrijfsvoering komt ook tot uiting in de mensen waar we mee werken. Uiteraard hebben we contact met vele vrijwilligers en fans die onze missie steunen en zich daarvoor landelijk inzetten. Daarnaast bieden we samen met loopbaancoaches, mensen die tijdelijk op zoek zijn naar een andere invulling van hun carrière een plek om te re-integreren. Daarnaast werken we samen met hogescholen uit onze regio als Windesheim, HAN, TIO en Saxion om studenten een meewerkstage of afstudeerstage te bieden.

Kijk eens hier voor onze stageplekken

https://www.proudbreast.nl/vacatures/

Qups, milieuvriendelijk en refurbished
Qups, milieuvriendelijk en refurbished

🚫 Refurbished Qups – 2023

Het schuim van de Qup is van een dusdanige hoge kwaliteit (nieuw) gemaakt, dat de levensduur veel langer is dan één of twee jaar. De stoffen hoesjes hebben door het wassen wel een kortere levensduur. We zijn ons aan het oriënteren op het innemen van oude Qups, zodat we deze kunnen ontmantelen en de schuimen opnieuw kunnen gebruiken voor refurbished qups. Daarnaast willen we oude of bijna niet gedragen modellen gaan aanbieden via tweedehands kanalen, en ook vrouwen zelf oproepen dit te doen zodra ze bepaalde maten niet meer passen of toch voor een reconstructie hebben gekozen en geen Qups meer dragen.

We doen op dit onderwerp nog klantonderzoek, laat je ons weten wat jij vindt?

https://forms.gle/4RnqNQ6EctYNfF6n9

Qups, milieuvriendelijk en traceerbaar
Qups, milieuvriendelijk en traceerbaar

🚫 Volledige traceerbaarheid – 2023

De landelijke regelgeving om de textielwereld inzichtelijker te maken richt zich vooral op de traceerbaarheid van materialen. Vanaf 2024 moeten grote bedrijven hun producten voorzien van een materiaal paspoort en carelabel, waarbij duidelijk is waar alle materialen vandaan komen en welk % gerecycled is. Dit gaat tot op de garen van iedere vezel. Voor kleine bedrijven als ProudBreast geldt dat dit vanaf 2025/2026 wetgeving is. We hebben dus nog even, maar werken eraan om dit al in 2023 inzichtelijk te maken.

ProudBreast, milieuvriendelijke impact onderneming
ProudBreast, milieuvriendelijke impact onderneming

🚫 BVM – 2023

In Nederland is de impact BV nog geen officiële zakelijke identiteit. Daarom staan we als BV ingeschreven bij de KVK. Er zijn veel ontwikkelingen rondom de lancering van dit nieuwe type BV. Daar doen we graag aan mee zodra het mogelijk is. De verwachting is eind 2023.

Meer info hierover vind je bij de KVK

https://ondernemersplein.kvk.nl/sociale-onderneming-krijgt-betere-herkenning-en-erkenning/

Qups, milieuvriendelijk hergebruik
Qups, milieuvriendelijk hergebruik

🚫 Hergebruik van materialen – 2024

De Qup heeft vanaf het begin als hoogste doel gehad om comfort te bieden. Daarbij waren ademendheid en een licht gewicht essentieel. Het schuim dat we daarvoor gevonden hebben is een unieke soort waar weinig restmateriaal van voorhanden is. Het wordt niet op grote schaal toegepast in andere industrieën. We laten deze schuimen dus nieuw maken. Ook onze stoffen zijn nieuw, om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen. We blijven in ons productieproces zoeken naar mogelijkheden om te werken met reststromen, dit is een blijvende uitdaging die we serieus nemen. We oriënteren ons op textiel partners die hierin gespecialiseerd zijn.

Heb jij hier ideeën over of netwerk voor? Mail ons via [email protected]

Qups, milieuvriendelijk duurzaamheid keurmerk
Qups, milieuvriendelijk duurzaamheid keurmerk

🚫 Duurzaam keurmerk – 2024

In 2022 werden we lid van social-enterprise.nl wat iets zegt over onze waardegedrevenheid. Maar we hebben nog geen keurmerken voor de duurzaamheid van ons product. We zijn ons aan het oriënteren op mogelijkheden om dit in de toekomst ook beter vast te leggen.

Heb jij hier ideeën over of netwerk voor? Mail ons via [email protected]

Zo proberen we onze Qups met oog voor mens en natuur te ontwikkelen, iets dat een ongoing proces is. Er blijven stappen om te zetten, maar we weten wat ons te doen staat!