De impact die we maken

hier doen we het voor

Impact maken

Als social enterprise zetten we ons in om in alles wat we doen onze waarden te laten weerspiegelen. Dit houdt in dat we ons inzetten om:

Vrouwen zich weer krachtig laten voelen

Vrouwen persoonlijke aandacht geven

Daarom ondernemen we alles wat we doen vanuit de impact die we ermee willen maken. Onze impact doelstellingen, die je hieronder leest, hebben we verbonden aan de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. De SDGs hebben de grootste wereldwijde problemen van nu in kaart gebracht. En wij willen onderdeel van de oplossing zijn.

Wij maken er werk van dat vrouwen zich na mastectomie geen patiënt meer voelen, maar vrouw

In Nederland zijn er 80 duizend vrouwen die mastectomie zijn ondergaan, wereldwijd zijn het er 10 miljoen. Deze vrouwen hadden voor de komst van de Qup geen serieuze keuze tussen lichtgewicht of gewicht, modieus of medisch, comfortabel of vervangend, luxe of simpele lingerie.

Veel vrouwen zijn echter niet tevreden over deze beperkte keuzevrijheid. Daarnaast is het huidige proces om een prothese aan te schaffen vol medische elementen. Mede door de medische adviezen, het aanmeten van protheses, vergoedingspapieren, ziekenhuisbezoeken en speciale lingerie, is het voor hen moeilijk om zich geaccepteerd te voelen in het normale leven. Om zich weer een mooie vrouw te voelen en zelf regie te ervaren in alle mogelijkheden.

Verder leven vrouwen ondertussen langer na borstkanker dan in het verleden. Soms is een operatie wel 15 of 30 jaar geleden, dan willen vrouwen ook niet langer medisch benaderd worden als ze naast het missen van een borst gewoon gezond zijn. Dan zijn ze niet langer iemand die borstkanker had, maar dan zijn ze een vrouw met de dagelijkse uitdaging om te leven met één of géén borst.

Zo ook de oprichters van Proud Breast. Vanuit deze onvrede over de beperkte keuzevrijheid ontstond de Qup. Een comfortabele prothese die in reguliere lingerie te dragen is en onderdeel wordt van je leven, zonder dat je er bij stilstaat.

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

Door de Qup is het voor deze vrouwen na mastectomie niet meer nodig om zich in de klinische wereld te begeven en kunnen ze weer reguliere lingerie kopen en dragen. Op deze manier worden ze bevestigd in de acceptatie van hun lichaam, wat het emotioneel herstel vergemakkelijkt.

Dit is hoe ProudBreast bijdraagt aan SDG nummer drie: goede gezondheid en welzijn voor iedereen. Specifiek dragen wij bij aan subdoel vier, het bevorderen van de mentale gezondheid.

Wij geven vrouwen met één of geen borst een gevoel van verbondenheid

Ons netwerk van actieve vrijwilligers

Vrouwen die een borstamputatie hebben gehad, ondervinden daar lang na de operatie vaak nog de gevolgen van, zowel psychisch als fysiek. Ook leidt het ertoe dat vrouwen vaker arbeidsongeschikt thuiszitten. Tegelijkertijd kiest deze groep juist bewuster in het leven te staan en zich in te zetten voor lotgenoten of andere vormen van zingeving. Daarom vinden we het fantastisch om te zien dat een vierde (!) van onze gebruikers besluit lid actief te worden van ons klantenpanel of vrijwilliger. Deze vrijwilligers:

● Creëren bewustzijn over de Qups en onze missie door bijvoorbeeld te flyeren bij ziekenhuizen
● Worden thuispaspunt en delen zo hun ervaringen en persoonlijk advies met nieuwe gebruikers uit hun regio
● Delen hun verhalen en woord en beeld om anderen te inspireren; alle foto’s op de website komen uit onze community

De Proud Breast community

Onze community van vrouwen met een externe borstprothese geeft ons energie en herinnert ons er elke dag aan waarom we dit doen: Alle vrouwen de mogelijkheid geven zorgeloos te leven na borstkanker.

De ProudBreast community helpt hierbij. Hier verbinden vrouwen met een één of geen borst zich met elkaar, inspireren ze elkaar, delen ze tips en zijn ze er voor elkaar. Zo hopen we iedereen net zo blij te maken. Zodat we elkaar kunnen helpen, elke dag opnieuw

SDG 8 & 17: Waardig werk & Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Door onze geweldige groep vrijwilligers te verbinden met ProudBreast en iedereen toegang te geven tot onze community, dragen we bij aan twee SDGs. We bieden onze vrouwen bijvoorbeeld een productieve tewerkstelling (SDG 8.5). Zo zijn er vrouwen die een rol spelen in de productie van de Qups, er zijn vrouwen die mee op beurzen staan, vrouwen die ambassadeur zijn, er zijn gastvrouwen in onze showroom en andere enthousiaste gebruikers zijn thuispaspunt in hun regio.

Ook motiveren we de samenwerking tussen iedereen in onze community, om zo blijvend nieuwe initiatieven op te zetten die het leven van vrouwen met één of geen borst elke dag een beetje mooier maken. Dat doen we samen in open innovatie met het bedrijfsleven, medische partners, onderwijsinstellingen en onze doelgroep (SDG 17.17).

Samen impact maken?

Spreekt het je aan wat we doen? Dit krijgen we natuurlijk nooit alleen van de grond, dus deel dan jouw verhaal met ons! Zomaar 4 stappen die je zou kunnen zetten:

Lees ook het artikel ‘ProudBreast en de Nieuwe Economie’ gepubliceerd door de nieuwe business agenda.

En dit artikel over onze doneeractie in december 2020 gepubliceerd door de Ondernemer.

De Qup is voor iedereen - 2021

Komend jaar ligt onze focus op inclusiviteit
voor vrouwen met één of géén borst:
✔ Qups vergoed krijgen bij verzekeraars
✔ Tot die tijd zélf een fonds oprichten
✔ Méér en betaalbare lingerie bieden
✔ Met online partners véél vrouwen bereiken
✔ Vrouwen inspireren met lifestyle thema’s

Clary Scheres, directeur ProudBreast