Sjoerdje (53) dacht dat haar leven heel anders zou worden na haar borstamputatie. Niet actief meer naar de sauna, niet meer zwemmen of sporten en geen normale lingerie meer dragen. Dat leek haar niets, dus zocht ze naar manieren om wél haar actieve levensstijl voort te zetten. Gelukkig vond ze gelijk na haar operatie afgelopen augustus de Qups. Nu draagt ze afwisselend Softqups en Parelqups en is haar leven weer ‘back to normal’. 

Tekst Clary Scheres

‘Ik ben een actieve vrouw’ vertelt Sjoerdje ‘en heb geen last van het idee dat ik maar één borst heb. Het past niet bij mij om in mijn verdriet te blijven hangen. Vanuit het ziekenhuis werd ik na mijn behandelingen doorgestuurd naar een lingeriespeciaalzaak om mijn mammaprothese aan te laten meten. Maar hoe aardig iedereen ook was, daardoor voelde ik mij nog steeds patient. Ik was juist op zoek naar een positieve setting waarin ik me weer normaal kon voelen.’

Hoe lukte het weer actief te leven na je operatie?

Ik wou gewoon mijn normale leven weer oppakken, dus ik ging online op zoek naar ervaringen en tips over het leven met één borst. Ik voelde me gelijk thuis op de site van ProudBreast waar ik verhalen vanuit het positieve vond. Verhalen waarin  vrouwen delen hoe ze de pijn konden omzetten naar iets positiefs, dat de borstkanker hun veel gebracht heeft. Maar ook verhalen over gewoon weer door kunnen gaan met je leven zonder belemmeringen te ervaren. Zo ontdekte ik de Qups. Ik besloot eerst de Softqup eens uit te proberen.’

Zaten de Qups gelijk lekker, kon je gelijk actief zijn?

De Softqup zat erg prettig op actieve momenten. Niet alleen tijdens sport, maar ook tijdens mijn werk in de zorg. Dan ben ik de hele dag in touw met mensen verzorgen, wassen en aankleden. Je bent erg actief en hebt het ook snel warm. Het is fijn om daar helemaal geen hinder aan te ondervinden. Ik draag de Qups dan in een prothese beha, want mensen op mijn afdeling lijden aan dementie en die zijn soms onberekenbaar. Ze kunnen je zo ineens vastpakken. Dan is het prettig als de prothese in een hoesje verstopt zit.

Dus je verwachtingen klopten?

Ja, voor mij kloppen de Qups dus ook helemaal, precies zoals in de verhalen die ik van tevoren gelezen had. Want ik ben het type persoon dat comfort en positiviteit belangrijk vind. Ik wil weer fitness en spinning doen, gaan zwemmen en massages plannen. Dan hoeft het niet zo mooi te lijken maar moet je prothese juist praktisch zijn. Ik ben minder van de perfecte lingerie en symmetrie, terwijl dat voor anderen doorslaggevend zal zijn. 

Toch ging ook jij experimenteren met verschillende Qups?

Ja, in normale lingerie vond ik de Softqups iets te hoog zitten. Ik ben niet meer de jongste en mijn eigen borst valt dan toch net anders. Zodoende ben ik de Parelqup gaan proberen voor op normale dagen, wat een uitkomst bleek. Als ik niet werk of actief sport draag ik namelijk graag wat mooiere lingerie, zoals het model van Triumph dat ik tijdens de Ladies Night bij Livera Leeuwarden kocht. Ik kan de Parelqups gewoon los in deze bh’s dragen. Met de verschillende maten ben ik ook gaan experimenteren. Zo draag ik tijdens het zwemmen graag een maat kleiner. Dat gaat beter in mijn strakke badpak, wat lekker druk geeft en zo mijn schouder bindweefsel soepel houdt. 

‘Bij mijn afwisselende levensstijl passen de verschillende Qups perfect’

Je zei iets over massages, klinkt actief maar ook relaxt?

Eerder was ik shiatsu therapeute en gaf massage behandelingen waarbij ik lichaam en geest in balans liet komen. Nu doe ik dat niet meer, maar ik geniet er nog wel van om mezelf regelmatig door anderen te laten masseren. Ik maakte me daarbij wel zorgen of dat nog wel kon, want met één borst op de massagetafel leek me ongemakkelijk en ongelijk liggen. Daarom hield ik de eerste keer na mijn operatie mijn sport bh aan met Qups erin. Tot mijn blije verrassing ging dat helemaal goed! Het voelde heel natuurlijk aan en gaf mij een bevrijdend gevoel; weer iets dat normaal kon blijven. 

Kijk je nog ergens naar uit?

Die massage ervaring geeft me gelijk ook goede moed voor de zon-vakantie die we gepland hebben. Mijn schoonzus heeft een pocket gezet in mijn voorgevormde triangel bikini van voor de operatie. Dus die hoefde ik helemaal niet weg te doen. Zo fijn! Ik weet nu al dat ik lekker op mijn buik kan liggen zonnen. 

Onbezorgd. Normaal, zoals altijd.

Sjoerdje is nu ook thuispaspunt voor ProudBreast in haar regio geworden. Ook benieuwd naar de Qups, in Friesland kan je ze bij Sjoerdje passen. Hier vind je meer gegevens: https://www.proudbreast.nl/paspunten/