Omgaan met tegenslag.. Nadat Jacobien de Haan in 2017 borstkanker kreeg en daarvan genas, gooide ze het roer helemaal om. Ze besloot haar leven anders in te richten en andere keuzes te gaan maken. ‘Ik dacht; als dit mijn tijd hier op aarde was geweest, had ik dan alles gedaan wat ik echt wilde?’ Het antwoord was nee. Ze begon te dromen en maakte een bucketlist. Die is ze inmiddels druk aan het afvinken. Niet omdat het moet, maar omdat ze er zo ongelofelijk blij, energiek en gelukkig van wordt. ‘Elke dag is een feestje voor mij!’

Tekst: Willy van EssenFotocredit: Lotte de Vries

Bucketlist no. 1: een baan waar ik wél gelukkig van word

Dat is gelukt. ‘Net voordat ik de diagnose borstkanker kreeg, zat ik in een arbeidsconflict met mijn werkgever. Ik werkte op dat moment in de zorg. Ik had een prima baan, maar echt gelukkig werd ik er niet van. Toen ik ziek werd besefte ik: ik heb maar één leven. Ga doen wat je leuk vindt! Je tijd hier op aarde is zo waardevol, grijp die met beide handen aan. Ik trok de stoute schoenen aan en schoolde mij om tot lifecoach.’ Inmiddels is Jacobien (of Bien, zoals ze zichzelf noemt) haar eigen bedrijf gestart: By Bien, voor mediation, lifecoaching en retraite.

Daarnaast startte ze ook een bedrijf met Elise Sanders: Sanders + De Haan. Een eigenzinnig duo dat op eigen wijze, eerlijk met humor, compassie, aandacht en enthousiasme mensen weer met zichzelf en elkaar in verbinding brengt. ‘Wat ik anderen vooral wil leren is dat het probleem niet het échte probleem is. Het probleem is jouw gedachte óver het probleem. Conflicten zijn overal – in je familie, op je werk, in je vriendengroep – en die zijn heel normaal. Die kun je niet 1-2-3 veranderen. Wél wat het met je doet en hoe je ermee omgaat.’

Bucketlist no.2: een hond

En zo geschiedde. Tijdens mijn ziekteproces wandelde ik regelmatig met een vriendin en haar hond. Ik besefte dat het buiten zijn en buiten leven mij zo gelukkig maakte, dat ik dat meer wilde. Terwijl ik ziek op bed lag, zocht ik urenlang naar puppies. Tot ik Atlas Animal Project tegenkwam. Zij zoeken gastgezinnen voor zwerfhondjes uit het buitenland. En zo stonden wij juni 2018, een week na mijn borstamputatie, op Schiphol om ons nieuwe hondje uit Kos (Griekenland) in ontvangst te nemen. We noemden haar Pink, aangezien ik in die periode veel naar het nummer ‘What About Us’ van Pink luisterde. Daarnaast staat Pink voor roze, de kleur van Pink Ribbon. Zo was de cirkel rond voor mij.’

De twee kinderen van Theo en Jacobien worden ook erg blij van Pink. ‘Mijn dochter was 11 toen ik ziek werd, ze trok zich terug. Onze zoon (toen 9) vond dat ik gewoon pech had met al die tegenslag en vertrouwde erop dat de dokters mij weer beter gingen maken. Beiden zijn enorm goed begeleid door hun juf, daar ben ik enorm dankbaar voor. Laatst zei mijn zoon: ‘Mam, je hebt gewoon pech gehad toch? Maar eigenlijk heb je ook geluk, want de kanker is nu weg en je kunt met één borst ook goed leven. Je hebt ze trouwens toch niet meer nodig, want je krijgt toch geen baby’s meer.’ En hij heeft helemaal gelijk. Ik ben gelukkig zo.’

Bucketlist no.3: een gastenverblijf aan huis

Die is net klaar! Vol trots toont Jacobien haar gastenverblijf; Huisje Bij De Sluis. Een modern landelijk huisje huis met een leuke zithoek met open keuken, splinternieuwe badkamer en uitzicht op de Dieversluis (voor) en bos en weiland (achter). De omgeving nodigt uit om te vertragen. Onthaasten in de natuur. ‘We zijn geen commerciële B&B, maar authentiek en puur. Geen blabla maar oprechte aandacht. Bij het bouwen en inrichten hebben mijn man Theo en ik constant gedacht: wat zouden we zelf fijn vinden? Wat hebben wij nodig om maximaal te kunnen genieten en ontspannen? Ik schreef ons huisje in bij Bedandbreakfast.nl en een dag later hadden we onze eerste boeking al. Ik kijk uit naar alle mooie ontmoetingen die ons nog te wachten staan.”

Bucketlist no.4: een eigen boek schrijven

Jacobien lacht: ‘Die kun je ook afvinken! Mijn boek ‘De Hemel Kan Wachten’ is onlangs uitgekomen. Ik schreef lange tijd columns in de Meppeler en Steenwijker Courant over mijn leven met borstkanker, moederschap en wat ik verder tegenkom. Schrijven vind ik heerlijk. Ik start elke ochtend met het schrijven van een blog; dat kan over van alles zijn. Wat ik meemaak, wat ik zie. Mijn boek was een mooie aanvulling daarop. ‘ De Hemel Kan Wachten’  is een intense, liefdevolle en met humor geschreven verslaglegging over leven met een dodelijke ziekte en toch gelukkig zijn.’ Van het boek gaat 10% van de opbrengst naar Pink Ribbon, met als doel: een beter leven voor borstkankerpatiënten in alle fases van de ziekte.

Als kers op de taart: ProudBreast thuispaspunt

Alsof ze nog niet druk genoeg is, is Jacobien ook nog ProudBreast thuispaspunt geworden. ‘Ik ben zo ongelofelijk blij met de Qup, wat een uitvinding. Dat wil ik graag met andere vrouwen die ook een borst moeten missen delen. Maar ook mijn proces met borstkanker en al mijn geluk daarna. Ik wil anderen helpen en inspireren.’ Vanaf nu kunnen vrouwen dus bij haar terecht om in haar gastenverblijf Huisje bij de Sluis in Dwingeloo (Drenthe) kennis te maken met de Qups.

Last but not least

Zoals je wellicht al verwacht; stilzitten kent Bien niet. Op dit moment is ze bezig met haar eigen podcast; Bien’s Podcast. ‘Dit staat pas net in de startblokken, dus ik kan en wil er nog niet te veel over vertellen. Maar de eerste opnames zijn geweest en het belooft inspirerend te worden!’ Wat nou tegenslag!

In onze livestream (Facebook) van 5 november kon je Jacobien zien en horen. Gemist? Kijk het hier terug: https://www.facebook.com/proudbreast/videos/760083567876375

Nieuwsgierig naar de droom die zij nu leeft? Of wil je met Jacobien in contact komen? Check dan: https://www.instagram.com/bienblogt