Een dagje sauna met de qups, heerlijk om even te ontspannen. Wanneer je daar om je heen kijkt zie je tal van verschillende lijven. Iedereen is uniek, achter elk litteken schuilt een verhaal. Maar hoe ontspannend is het om na een borstamputatie naar de sauna te gaan? Wij spraken met Jeanne, zij testte de ParelQup op ‘badkledingdag’.

Fotograaf: Marleen Sahetapy

‘Ik mis nu zeven jaar één borst. Het is gek gelopen. Ik werkte zelf al veertig jaar in de zorg, en toen ben ik d’r met de bus uitgepikt. De diagnose borstkanker zit niet bij mij in de familie, dus dat was best even schrikken. Mijn borst is geamputeerd, sindsdien ben ik op mijn eten gaan letten, mediteer ik en doe ik balansoefeningen. Toen ik nog in de zorg werkte hielp ik alleen maar anderen en vergat ik mezelf. Nu is het écht tijd om aan mezelf te denken.’

Ontspanning hoort daarbij. Je bent voor de eerste keer met de Qups naar de sauna geweest, hoe was dat?

‘Ik ga graag naar de sauna. Niet wekelijks hoor, maar eens in de twee maanden vind ik het echt heerlijk. Voorheen droeg ik dan de siliconenprothese, maar die is echt een stuk zwaarder dan de Qup. Ik was eerst wel eventjes benieuwd naar hoe de ParelQup zich zou houden, maar persoonlijk vind ik het veel aangenamer. Het zwemt heerlijk, en het is helemaal goed gegaan in de sauna. De parels worden niet warm. Ik vond het echt fantastisch, heb onwijs genoten.’

Wat fijn dat dit kan! Liep je nog tegen iets aan toen je de Qups droeg?

‘Ik heb geen belemmeringen ondervonden toen ik met Qups naar de sauna ging. Het was juist een verademing, hij is zo licht. Ik weet zeker dat niemand zag dat ik een borst mistte. Ik heb een hoog kuiltje op mijn borst en draag daarom een hooggesloten badpak, hierin past de Qup ook. Omdat het badpak zo hoog is bleef m’n ParelQup goed op zijn plek zitten en heb ik mij er ook fijn gevoeld. Super dat dit zo kan! Ik heb zo erg genoten dat ik volgende week weer naar de sauna ga, haha.’

‘Ik denk dat ik volgende week weer naar de sauna ga!

‘Ja, dat vind ik ook. Geniet gewoon van alles om je heen. Je kunt nog lekker naar de sauna. Je bent er nog, en je kunt alleen maar van deze dingen genieten. Kijk naar de toekomst! En natuurlijk zijn er dingen die minder goed gaan, maar er zijn ook dingen waar je weer nieuwe energie van krijgt. Ik ben zo blij dat dat nog mogelijk is.’

👉🏼 In de volgende blog…

lees je hoe het is om zwanger te zijn met Qups.