Het was maart 2019 toen Susanne (toen 35) een verdikking in haar rechterborst voelde. “Ik ging naar de huisarts en voor ik het wist begon de achtbaan: ziekenhuis, mammografie, echo, biopsie. Een week later kreeg ik de uitslag. Het was foute boel. Nu, ruim een jaar – en vele chemo’s en bestralingen – later, is Susanne haar borst kwijt en een Qup rijker. Maar geen patiënt meer!

Als patiënt ging ik in Overlevingsstand

“Ik ging eigenlijk direct in de overlevingsstand. Twee weken na de uitslag kreeg ik de eerste chemo al. Na een half jaar werd mijn borst geamputeerd. Daarna volgden nog 15 bestralingen. In november 2019 was het einde van de achtbaan eindelijk bereikt.” Na de bestralingen haalde Susanne de externe silicone borstprothese uit de kast, die zij zich vlak na de amputatie aan had laten meten. “Het was een soort ‘kipfilet’ die ik in mijn beha moest dragen. Helaas kon ik er niet aan wennen: het voelde onhandig, was zwaar en zat me in de weg. Ik ging zoeken naar alternatieven. Tijdens het googelen kwam ik de Qups van ProudBreast tegen. De Qups zijn lichtgewicht en veerkrachtig. Ik voel ‘m niet zitten en hij ‘beweegt mee’ als ik met mijn arm erlangs beweeg. Net als bij een echte borst.”

“Tijdens het hardlopen blijft de Qup goed in mijn sportbeha zitten”

“Ik sport graag, dus het was voor mij belangrijk dat ik de prothese ook tijdens het sporten kan dragen. Gelukkig zijn er sneldrogende Active Qups, die kan ik gewoon in mijn sportbeha doen. Tijdens het hardlopen blijft ‘ie gewoon zitten. De Qup deinst helaas niet mee tijdens het lopen, maar ik heb kleine borsten dus dat valt niet op. Als je het niet weet, zie je het niet.”

Ze gooit ze zelfs in de wasmachine. “De Qups komen er netjes in vorm weer uit. Geweldig! Kan ik ze lekker vaak wassen”, lacht ze. “Ik heb nu de roze (effen) Qup, maar wil ook nog een met een leuk printje bestellen. Ze mogen van mij best opvallen. Dat vind ik juist leuk.”

“Geen patiënt meer maar gewoon Qups thuis op mijn gemak passen”

Een ander groot voordeel van de Qups, vindt ze het online bestellen. “Voor de silicone prothese, die ik eerst had, moest ik samen met de verkoopster een pashok in om verschillende beha’s en protheses te testen. Dat voelde zo ongemakkelijk. Niets was naar wens. Ik vond het frustrerend. Het grote voordeel van de Qups vind ik dat ik ze thuis op mijn gemak kan passen, zonder dat iemand toekijkt. Daardoor voel ik me geen patiënt meer. Ik kan het onder verschillende kleding testen, om te kijken hoe het staat. Als het niet bevalt, stuur ik het terug. En het leuke van ProudBreast is dat ze de Qup in een leuk doosje met een lief kaartje opsturen. Een feestje om te krijgen.”

“Alsof ik in een rare film geleefd heb”

“Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan is het alsof ik in een rare film geleefd heb. Een rare film die heel snel voorbij ging. Gelukkig was ik al die tijd vrij nuchter. Mijn ouders en schoonouders moesten wennen aan hoe ik met de kanker omging. Maar dat is hoe ik in het leven sta: wat langs komt, heb je mee te dealen. Huilen op de bank kom ik niet verder mee. Ik denk soms dat het voor mijn man zwaarder was dan voor mij. Hij moest machteloos toekijken als ik na elke chemo weer doodziek was. Ik was degene die het moest ondergaan, maar ik voelde dat mijn lijf het aankon.”

Een mand vol blije cadeautjes

Tijdens haar ziekte kreeg Susanne veel steun van familie en vrienden. “Op een gegeven moment had ik geen behoefte meer aan bezoek. Ik merkte dat mensen bij me aan tafel kwamen zitten en deden alsof ik dood ging: ‘Wat erg voor je. Wat verschrikkelijk.’ Ik begreep die reacties wel, maar ik vond het ook moeilijk. Ik wilde positief zijn. En positief blijven, niet als patiënt behandeld worden.”

Elke zondag ging ze met haar vader wandelen om fit te blijven. “Hij vroeg niet hoe het met me ging. Dat vond ik superfijn. Want ik weet dat hij om me geeft. Ik had meer aan een fijn en gezellig moment met hem in plaats van een bezorgd gesprek. Mijn schoonzusje gaf me het allerleukste cadeau: een mand vol kleine blije cadeautjes, zodat ik elke keer als ik er doorheen zat een cadeautje kon uitpakken om weer vrolijk te worden.”

“De Qups zijn een feestje om te krijgen: in een leuk doosje met een lief kaartje!”