Kirsten (43) maakte een ommezwaai en is kunstenaar geworden nadat zij de ziekte van Lyme kreeg. Een tijdje geleden volgde ook nog een tumor in haar borst. Voor haar kunst startte ze een webshop genaamd Ginger Unicorn Art. Haar schilderijen bieden een wereld om in weg te dromen vol kleurige natuur en unieke details. Ze fleuren sinds kort ons mooie ProudBreast kantoor in Deventer op, waar ze een inspiratiebron zijn voor iedereen die op zoek is naar hoop en kracht. Hoe speelde kunst een rol in haar herstel? Nou zo!

Focus op wat ik wél kan

Het dagelijkse geschipper met energie wat veel vrouwen na borstkanker ervaren is iets wat voor mij ook geldt, maar dan vanuit een andere hoek. Ook de ‘hersenmist’ en de kortsluiting in de hersenen die mensen met een chemobrein noemen, zijn erg herkenbaar. Tien jaar geleden kreeg ik namelijk de ziekte van Lyme. Dat werd veel te laat gediagnosticeerd. Jarenlang kon ik niet werken, of schilderen, want ik was constant uitgeput, echt uitgeput. Voortdurend had ik migraines en totaal geen concentratie. Aangezien mijn gezondheid wat verbeterd is (ook al is elke dag nog steeds een marathon) lukt schilderen nu wel weer. Ik ben anders naar het schilderen gaan kijken. Het geeft me het gevoel dat er dingen zijn die ik WÉL kan en dat voelt enorm goed.

– Zodra jij vaker optimistisch durft te denken, en zoekt naar oplossingen en mogelijkheden, zul je merken dat je wereld weer wat groter wordt – Kirsten

Nieuwe fase in mijn leven

Voorheen was ik projectleider, geen kunstenaar. Ik werkte veel met mijn hoofd, maar dat kan ik nu niet meer. Mijn hersenen zijn door de ziekte van Lyme chronisch aangetast, waardoor ik drukte of veel geluid niet meer kan verdragen. Het is letterlijk ziekmakend. Dat betekent ook dat ik geen galeries of kunstmarkten kan bezoeken om mijn kunst te delen. Maar via internet kan dat wel, vanuit huis. Zo begon ik een aantal jaren geleden mijn Instagram en Facebook account en een webshop op etsy (Ginger Unicorn Art by Kirsten). Dit was voor mij een ideale oplossing. Mijn eerste schilderijen verkocht ik via social media naar Amerika en Engeland, en opvallend genoeg verkoop ik de laatste tijd juist vooral aan kennissen. Minstens zo leuk!

Mijn connectie met ProudBreast

Mijn connectie met ProudBreast is in eerste plaats dat Clary en ik elkaar nog kennen van de middelbare school. Toen wij elkaar onlangs weer ontmoetten voor de schilderijen hadden we elkaar 25 jaar niet gezien. Toch voelde het heel vertrouwd. Via de social media van Clary kreeg ik jaren terug de fantastische vinding van de Qups al mee. Vanaf het begin had dat extra mijn interesse omdat ik familiair belast ben met borstkanker. Dat mijn aquarel schilderijtjes sommige mensen doen denken aan de organische vorm van de Qups is wel een heel grappig toeval. 

— Hoe Kirsten vanuit een moeilijke situatie iets positiefs en moois weet te creëren, dat vind ik erg inspirerend. Het is precies de energie van het omdenken die we ook met ProudBreast bij mensen aanwakkeren. – Clary 

Inspiratie en stijl

Mijn werk kenmerkt zich door het kleurgebruik en een dromerige stijl. Ik maak nauwelijks gebruik van schetsen, omdat ik heel vrij en op gevoel wil schilderen. Het liefste wat ik doe is het mixen van verschillende mediums en materialen, zoals inkt, acrylverf, aquarelverf en gescheurd papier uit een vintage boek. Bovendien weet ik zeker dat je de invloed van mijn diepe liefde voor dieren en planten in al mijn schilderijen herkent.

Er hangen 8 werken op diverse plekken in het monumentale pand van ProudBreast, Bergstraat 45 in Deventer

Mentale kracht en eigenwaarde

Dat mijn schilderijen niet alleen mij, maar ook anderen blij maken, dat doet veel met mijn eigenwaarde. Mijn dromerige kleurrijke werk brengt vrolijkheid en schoonheid in huizen van mensen. Het is zo bijzonder dat ik zo niet alleen voor mezelf iets kan betekenen door te schilderen, maar ook voor anderen. Ieder compliment en ieder verkocht schilderij geeft een enorme boost aan mijn zelfvertrouwen. Juist omdat ik geen inkomen meer heb ervaar ik op die momenten een enorme positieve mentale kracht.

Drie keer raden hoe ik me voelde toen Clary mij benaderde om een expositie te houden in het prachtige historische trapgevelpand van ProudBreast in Deventer… Alles komt zo mooi samen! Ik kan niet wachten om het aan mijn familie te laten zien. Kom je ook een keer kijken? Ik ben erg benieuwd naar de reacties. Ik  hoop jou ook te inspireren met mijn verhaal en met mijn schilderijen.

p.s. We plannen een datum voor vrije inloop met een drankje in januari, misschien treffen we elkaar even? Stuur een mailtje naar [email protected] als je op de hoogte gehouden wilt worden. Maar schroom niet, op de dagen dat de ProudBreast dames aan het werk zijn mag je ook nu al gewoon even binnenlopen.


Benieuwd naar de kunst van Kirsten? Volg haar op Instagram