Jelly Nienke (42) kreeg 15 jaar geleden borstkanker en verloor een borst. Ze koos ter vervanging voor een siliconen implantaat, maar besloot die dit jaar te laten verwijderen. Deze keuze kon ze mede door de ontdekking van de Qups maken. “De Qups geven mij mijn vrouwelijke en vrije gevoel terug.”

Ik droeg graag vrouwelijke jurkjes

“Ik was pas 27 toen ik het hoorde. Ik moest direct een keuze maken: mijn borst amputeren met of zonder directe reconstructie met silicone implantaten. Die keus was snel gemaakt: implantaten. Ik was slank en droeg graag vrouwelijke jurkjes. Dus moest er niet aan denken om met één borst door het leven te gaan. Bovendien was ik nog jong en ijdel. Jarenlang was ik blij met de siliconen in mijn lijf. Tot ik klachten kreeg.”

Alsof ik een chronische kater had

“Voordat ik borstkanker kreeg was ik fit, sportief en niet moe te krijgen. Maar zo’n acht jaar geleden begon ik opeens te kwakkelen; darmklachten, moe en geheugenproblemen. Ik had last van ‘hersenmist’, het gevoel alsof alsof ik een chronische kater had. Soms had ik het gevoel alsof het leven ‘uit mij vloeide’. Er moest dus iets gebeuren. Ik besloot in gesprek te gaan met mijn plastisch chirurg. Ik kon kiezen voor een nieuwe reconstructie, maar dan met lichaamseigen buikvet. Fantastisch! Maar ik moest er een jaar op wachten. En ik wilde eigenlijk NU van mijn silicone implantaat af. Maar dan? Verminkt het leven door? Dat zag ik eigenlijk ook niet zitten.”

ProudBreast hielp mij de knoop doorhakken

“Eén ding wist ik zeker: ik wilde niet met externe silicone borstprotheses in mijn bh rondlopen. Maar wat dan wel? Niet veel later kwam ik op Instagram de Qups van ProudBreast tegen. Alsof het zo moest zijn. Vrouwelijk, zacht en gebruiksvriendelijk. De ontdekking van deze Qups maakte de keus voor mij opeens een stuk makkelijker. Twee weken later belde ik mijn plastisch chirurg om te zeggen dat ik de silicone prothese wilde laten verwijderen.”

Jelly Nienke, nadat ze haar silicone implantaat liet verwijderen en koos voor een Qup om haar bh op te vullen waar haar verloren borst een leegte geeft.
Tijdens de fotoshoot van ProudBreast ontdekte Jelly ook de vrouwelijke lingerie van het merk Megami. Een mooie match met Qups.

Mijn borst voelt nu weer warm en zacht

“Sinds de prothese is verwijderd voel ik me zoveel beter. Ik was ontzettend zenuwachtig voor het resultaat. Was bang dat het een ‘kuil’ zou worden. Maar het is gelukkig een soort ‘heuveltje’ geworden. Mijn partner is er ook enorm blij mee. Hij had niets met die nep borst. Ook al is het nu een ‘klein heuveltje’ zonder tepel; hij vindt dit toch mooier en fijner. Warm en zacht.”

De borstkanker creëerde Jelly 2.0

Jelly werkte jarenlangs als verpleegkundige op een longafdeling. Na haar borstamputatie stond ze binnen 7 weken weer op de werkvloer en ging het harde werken gewoon weer door. “Maar na een jaar begon het te knagen. Ik besefte dat ik alleen maar aan het werk was, terwijl ik onwijs dankbaar was dat ik genezen was. Wanneer je kanker krijgt – of een andere heftige gebeurtenis meemaakt – ga je door processen. Ik had tijd nodig om mezelf te worden. De kanker heeft mijn leven positief veranderd. Ik voel me zekerder, gelukkiger en ben ook qua werk een hele andere weg ingeslagen. Ik vlieg nu namelijk de wereld over als stewardess bij KLM. Hoe vrouwelijk is dat! Alsof ik na jaren mijn vleugels kon uitslaan. Die baan was een geschenk uit de hemel voor mij.”

Uit eigen ervaring andere patiënten helpen

Die baan was niet haar enige switch. “Als energetisch therapeut help ik daarnaast kankerpatiënten met mijn praktijk Mooiimens. Ik wil hen geen patiënt meer laten zijn, maar een mens met een ervaring die hen kan helpen groeien. Ik wissel coaching af met meditatie oefeningen en healing. Samen gaan we naar de essentie van wie je bent en wie je hoort te zijn. Elke kankerpatiënt gaat naar mijn mening door een spiritueel transformatieproces. Ik ben een nuchtere Fries, maar ik geloof ergens wel dat dit nodig was om mijn leven te veranderen.”

Jelly Nienke inspireert met haar verhaal. Je bent mooi!

Ik kan lingerie blijven dragen die ik mooi vind

“In Franeker heb ik een lingeriezaak gevonden die mijn beha’s vermaken, zodat de Qups erin passen. Ze naaien een hoesje in de beha, waar ik de Qup in kan leggen. Maar ik draag ze ook zo los in bh’s, gewone reguliere bh’s. Ik vind het een sport om mooie modellen te proberen en te ontdekken. De Qups zitten prettig. Het materiaal is erg fijn en zorgt ervoor dat de Qup niet gaat schuiven in de beha. Ik kan nu de lingerie blijven dragen die ik mooi vind, zoals ook de bh’s van Megami die ze tijdens de fotoshoot met ProudBreast ontdekte. Dit geeft mij mijn vrouwelijke gevoel terug. Ik draag nu de qup met panterprint, lekker stout. Maar eigenlijk wil ik het hele assortiment,” lacht ze.

👉🏼 In deze blog…

deelt Jelly Nienke haar favoriete lingerie van Marie Jo en After Eden.