Onze founder Suzanne Kemps heeft voor haar overlijden in 2021 nog een serie interviews gegeven waarin ze haar gedachtengoed vastlegde. Ze was ongelofelijk blij met de lancering van de ParelQup die ze nog mocht meemaken. Want dat hebben we toch maar mooi samen met elkaar geflikt ! ‘Ik ben trots op iedereen die z’n mening heeft gegeven en heeft geholpen met testen.’ deelde ze…

Zeg Suzanne, hoe is de Qup ontstaan?

In de zomer van 2019 lanceerden we onze eerste Qup: de ultra lichtgewichte versie, die we vanaf nu de SoftQup zullen noemen. Deze eerste comfortabele borstprothese heeft al meer dan 5000 vrouwen blij gemaakt! Ze zijn uniek omdat ze comfortabel zijn, vocht regulerend zijn (niet zweten), in de wasmachine kunnen en in reguliere lingerie passen. Deze eerste Qup in ons assortiment was een mooi statement dat gewicht niet altijd nodig is.

De gedachte áchter de Qups is ontstaat uit vele gesprekken met vrouwen die een borstprothese dragen. Daaruit kwam een centrale behoefte naar boven om naast lichamelijk herstel ook in het mentale herstel gesteund te worden. De huidige protheses zijn gericht op het vervangen van de verloren borst, daarom lijken ze erg op de verloren borst. Het mentale effect hiervan is dat dit de gebruiker dagelijks vertelt dat ze niet compleet is zonder de prothese. Het omdraaien van deze negatieve ervaring naar een positieve, is de ontstaansbodem van de Qup.

Waarom nu de ParelQup?

Als innovatie platform wisten we dat we met de introductie van de SoftQups niet klaar zouden zijn. Vanuit de behoeftes van onze bestaande klanten willen we graag verder ontwikkelen. Het blijkt dat de grootste vraag sinds de lancering van de SoftQup, de vraag is naar meer gewicht. Met name voor de natuurlijke balans bij grotere boezems en om het omhoogschuiven te minimaliseren. De ParelQup is ons antwoord op deze behoefte.

Hoe wordt de Qup gemaakt?

De Qups zien er vrij eenvoudig uit, maar toch was de productie een enorme uitdaging. Het vinden van het juiste materiaal met vochtregulerende eigenschappen was stap 1. Vervolgens deden we onderzoek naar de juiste maatvoering en vorm van de Qups. Gelukkig hadden we gedurende dit traject professionele partners die mee dachten, zoals het Gerda Uilhoorn – Melenberg (Roessingh Revalidatie Techniek), Jan van Dalen (Philips) en Bart Veldhuizen (PVC group).

Alle Qups zijn gemaakt van een schuim met een zeer open celstructuur. Dit schuim is hyperallergeen en wordt ook gebruikt voor medische toepassingen in de operatiekamer.

De textielen afwerking van de Qup is handwerk verzorgd door een tweetal naaiateliers uit de regio Oost Nederland. We hebben samen hard gewerkt aan het opzetten van een goed afwerkingsniveau. Momenteel werken we aan een verdere opschaling van de (textiele) afwerking in de fabriek.

Wat betreft de ParelQups ligt de productie nog nét even ingewikkelder. De basis schuimvormen van de SoftQups zijn, volgens een gepatenteerde methode, voorzien van een holling waarin de glasparels passen. Deze glasparels zorgen voor het gewicht van de ParelQup.

Wat waren technisch de grootste uitdagingen?

De zachtheid was echt een uitdaging. Daarom noemen we de eerste Qups nu ook graag SoftQups! Veel productiemethoden zoals gieten, lijmen, verhitten… geven harde randen. Terwijl onze community vraagt om een ultieme zachte prothese-ervaring. Ook een voordeel is dat de zachte vulling zich vormt naar de lingerie die je draagt, zoals een natuurlijke borst.

Daarnaast was het op een slimme manier toevoegen van gewicht een tweede grote uitdaging. Hierin verschillen de wensen van vrouwen zóveel, dat we graag meerdere varianten bieden. We wilden gewicht kunnen bieden zonder de zachte en ademende kwaliteiten van de SoftQup te verliezen. Het is ons een holling in de Qups te maken waardoor deze aan de binnenzijde gevuld kan worden met gewicht. Het resultaat is revolutionair! We kunnen nu gewichtsklassen bieden: soft, parel en maatwerk.

Hoe zijn jullie gekomen tot de exacte vorm en maat?

Zoals ons hele innovatie traject is dit een samenwerking tussen gebruikers en professionals, De keuze voor de vorm en maat is vastgesteld op basis van onderzoek. Op basis van feedback van honderden vrouwen zagen we hoe hoog, breed en bol de vulling moest zijn. De maten XS tm XXL corresponderen met de Europese lingerie maten. Een 85B is hetzelfde als 89C, beide is een M. Het gewicht van de ParelQups hebben we op basis van klantonderzoek vastgesteld voor de maten M, L, XL en 2XL. Tien vrouwen hebben twee weken diverse gewicht samenstellingen getest.

Suzanne waar ben je als uitvinder trots op?

Ik ben trots dat de Qups veel meer toevoegen dan alleen een fysieke opvulling. Het is écht gelukt om een prothese te ontwikkelen waar vrouwen blij van worden. Vanwege de vrouwelijke uitstraling en doordat die in verschillende soorten lingerie past. Dit betekent méér dan alleen comfort, dit betekent keuzevrijheid!Ook betaalbare lingerie is daardoor weer een mogelijkheid. Dat het ontwerp van de Qups niet alleen fysiek een verschil maakt, maar vrouwen ook steunt in zelfacceptatie, zelfregie en keuzevrijheid is echt bijzonder.

Hoe duurzaam is de Qup?

In keuze van materialen en productieprocessen hebben we gekozen voor de meest duurzame opties die voorhanden zijn. Daarnaast werken we met partners dicht bij huis. De productie vindt regionaal plaats waardoor alles volgens Europese wetgeving verloopt qua arbeidsomstandigheden en salariëring. Ook de transportbewegingen zijn hierdoor minimaal, wat zorgt voor een lage CO2 footprint.

We werken nog aan een methode om oude gebruikte Qups terug te sturen zodat we die weer kunnen hergebruiken voor andere doeleinden. Maar dit idee staat nog in de kinderschoenen.

Waar is de ParelQup verkrijgbaar?

Ja, dat is ook nieuw! In eerste instantie waren de SoftQups alleen online op onze site verkrijgbaar. Door het enthousiasme uit de markt is het gelukt om gelijktijdig met de lancering van de ParelQup ook nieuwe verkooppunten presenteren! Overal in binnen en buitenland zijn nu lingeriewinkels waar ze op voorraad liggen. Uiteraard zijn de Qups nog altijd online verkrijgbaar in onze webshop

Wat kunnen we verwachten in de toekomst?

Mijn leven is eindig, maar Clary werkt met haar team aan het realiseren van onze ambitie om de ProudBreast community ook internationaal uit te breiden. Overal in de wereld lopen vrouwen rond die wel een luisterend oor en een comfortabele borstprothese kunnen gebruiken. Hoe gaaf is het als onze vrouwvriendelijke protheses wereldwijd beschikbaar komen in armere en warmere landen?

Hoe groter de aantallen, hoe efficiënter we kunnen produceren. Dan kunnen de Qups ook qua prijs voor een grotere groep vrouwen toegankelijk worden. Elke euro die we momenteel verdienen investeren we in productontwikkeling. Als community innoveren is ontzettend dankbaar werk, er liggen nog zoveel vragen open. Denk aan deelprotheses en een groter aanbod in vormen en maten. Voorlopig genoeg werk aan de winkel.

Vind je het leuk om mee te doen of mee te denken? Dan ben je altijd welkom. Meedenken kan makkelijk via onze besloten ProudBreast Facebook groep, of door je aan te melden voor ons klantpanel. Dit kan je aangeven als je je aanmeld voor onze nieuwsbrief.