Sjoerdje (Bolsward) en Carola (Oss) waren zó blij met hun Qups, dat ze gelijk het idee hadden meer vrouwen hierover te willen vertellen. ‘Vanaf het begin ben ik zo ontzettend gelukkig met de Qups, ik kon het wel van de daken schreeuwen’. Zegt Carola. Zij werden beide ProudBreast thuis-paspunt; gebruikers die hun huis openstellen om over Qups voorlichting te geven aan geïnteresseerden in hun regio. Hoe dat werkt? Ze vertellen er alles over.

Tekst – Clary Scheres

Hoe kan je als gebruiker voorlichting geven?

Carola: “Ik heb wel 30 jaar met twee silicone protheses rondgelopen en weet precies hoe dat draagt en wat er bij komt kijken. Ik ben zó gelukkig met mijn Qups. Als je protheses nodig hebt zoals ik, raad ik je aan alle andere opties aan de kant te gooien en deze te proberen. Want er gaat een wereld voor je open. Ik vertel er graag iedereen over, daarom kunnen vrouwen die geïnteresseerd zijn bij mij langskomen. Alleen, met hun partner of kinderen. In een aparte ruimte heb ik alle soorten Qups uitgestald op tafel en dan vertel ik over de verschillende opties. Over de gewone Qups, die om te zwemmen, die met parels en waarom die er zijn. Ik laat mensen het verschil voelen. Daarnaast laat ik ook mijn eigen bh’s zien, hoe ik ze heb vastgenaaid en ook in mijn badpak dat geen prothese badpak is. Ik heb alle maten Qups in huis, dus dan kan ik ze laten passen. Het gaat puur om uitleg, want je kunt bij mij niet kopen. Dat is juist ook heel fijn, er zitten geen verplichtingen aan je bezoekje bij een van ons.”

Sjoerdje: “Na mijn amputatie wou ik niet de siliconenprothese omdat ik me daardoor erg patiënt voelde. Plus ik zweet enorm en heb een actief leven, dus ik wist al dat die helemaal niet bij mij zouden passen. Ik draag met veel plezier de Qups en wissel af tussen de SoftQup, ParelQup en de Active. Hoe ik daarin bewust keuzes maak, hoe je Qups in verschillende beha’s draagt en hoe je zorgt dat ze niet schuiven? Dat soort praktische info kunnen wij als draagsters heel goed delen. In mijn regio heb ik helaas nog weinig vrouwen thuis langs gehad, maar ik deel mijn ervaringen wel tijdens events als Ladies Nights. Dat heb ik twee keer gedaan bij Livera Leeuwarden. De eerste keer was vlak na mijn amputatie en dan zie je gewoon hoe goed het is om onderling praktische kennis uit te wisselen. Toen bleek dat we net allemaal dezelfde brief uit het ziekenhuis hadden ontvangen over een nieuw type behandeling, konden we mooi gelijk onze gedachten daarover afstemmen! Verder is het voordeel van zo’n event dat je ook samen lingerie past. Je ziet bij elkaar dat gewone lingerie mooi staat, en dat het met goede lingerie eigenlijk niet op valt dat iemand een borst mist. Dat geldt ook voor mezelf! Zo’n ontmoeting met andere vrouwen is heel fijn. Iemand deelde dat ze weer gewoon naar de Sauna ging, dat was voor mij een zetje om dat ook te proberen. Zo inspireer je elkaar. Linda van de winkel doet het trouwens echt heel goed, daarom denk ik dat vrouwen in mijn regio gewoon gelijk naar de Livera gaan in plaats van bij mij thuis te proberen.”

Carola: “Ja, ik ben ook wel bij Ladies Nights geweest om mijn ervaringen met een grotere groep te delen. Dat is ook waardevol voor het personeel, zodat die ons als vrouwen en onze wensen beter begrijpen.”

Waardeer jij juist het advies van andere gebruikers? Kom dan eens bij een van ons langs, want wij weten precies hoe ze zitten en kunnen je alles vertellen over het dagelijks gebruik en de keuzes die ons gelukkig maken. Zie onderaan deze blog een overzicht van thuispaspunten waar je terecht kunt.

Wist je gelijk dat je je ervaringen met anderen wilde delen?

Sjoerdje: “Ja, zodra ik zelf Qups ontdekte wilde ik dat ook aan iedereen laten weten. Gewoon omdat je zelf weet hoe je je voelt als je net te horen krijgt dat er een borst af moet. Dan wil je weten wat er kan komen. Ik deel graag mijn gevoel met anderen. Ik werk ook in de zorg en weet hoe belangrijk dat is. Dan zie ik vrouwen in coltruien lopen omdat ze zich ongemakkelijk voelen zonder borst. Die vrouwen wil ik helpen in hun bewustwording. Je hoeft je niet door behandelingen in een hoek te laten duwen, je bent nog wie je was en je mag je eigen keuzes maken. Dat is mijn therapeutische houding, die ik graag met anderen deel. Ik heb zelf mijn silicone protheses gelijk via marktplaats verkocht en ik ben bij allerlei praktijken en ziekenhuizen langs gegaan en heb mijn enthousiasme en flyers en magazines gedeeld. Mijn verhaal deelde ik in een blog die ook te lezen is in het ProudBreast magazine 2022.”

Carola: “Ik was het eerste thuispaspunt, dat hele idee bestond eigenlijk alleen nog maar in het hoofd van Founder Suzanne. De Qups bestonden nog maar net, en om toch regionaal vrouwen de kans te geven Qups te ontdekken bedacht Suzanne dat enthousiaste gebruikers misschien wel hun huis open wilden stellen. Ze kwam bij me langs, ik kan het nog terug zien op mijn telefoon, het was oktober 2019. Na haar afspraak bij Van Tilburg Lingerie zocht ze een plek om even pauze te nemen. Omdat ik zo blij was met mijn Qups vroeg ze of ze even langs mocht komen. Het idee om als gebruiker mijn verhaal met anderen in de buurt te delen sprak me gelijk aan. Juist in combinatie met zo’n winkel in de buurt waar ik vrouwen naar toe kan verwijzen voor verkoop. Ze had al wel verwacht dat ik het zou doen, ze had gelijk ook al een presentatiebox met alle Qups erin bij zich. Ik kon gelijk aan de slag.”

Sjoerdje: “Toch verbaas ik mij erover dat veel vrouwen in mijn omgeving kiezen voor silicone oplossingen en reconstructies. Misschien heeft het iets met de mentaliteit hier in het Noorden te maken? Aan de andere kant komt Corrie van Ronduit Plat hier ook uit de regio, zij doet gewoon wat goed voelt voor zichzelf en dat vind ik echt fantastisch. Het is zo jammer als je jezelf tekort doet, jammer voor jezelf.”

Carola: “De mensen in het noorden zijn anders dan in het zuiden. Hier zijn ze wat losser, ze bekijken het allemaal wat makkelijker. Alles even goed. Als ik hier mensen krijg zijn ze ook heel open, ze kleden zich heel makkelijk om. Ik heb vaker aanloop want er wordt goed doorverwezen door het borstcentrum in Bernhoven en Uden. Net als jij deel ik overal flyers en magazines uit en mensen weten me te vinden.”

Welke lingeriekeuzes maken jullie zelf?

Sjoerdje: “Ik draag naar mijn werk graag comfortabele bralettes van Sloggi. Daar past de Qup gewoon in. Online vond ik nog een fijne bandeau met een pocket. Voor op vakantie naaide een lieve vriendin een hoesje in mijn net nieuwe triangle bikini van voor de amputatie. Daar werd ik heel blij van, gaat heel goed met de Qup! Als ik vrij ben dan draag ik een normale beha van Triumph. Daar zet ik mijn ParelQup in vast met fashiontape. Daar heb je maar weinig van nodig en het blijft goed zitten. Dan hangt het net iets meer en is het symmetrischer. Bij Livera kocht ik ook een beha van Femilet die Jacobien draagt in het magazine en die zit heel fijn. Tja, en op een gegeven moment denk ik ook ‘boeien als iemand iets ziet’. Ik heb er nu ook schijt aan als iemand mijn litteken ziet, want dit is wat het is. Het heeft tijd nodig maar ik wordt steeds makkelijker. Het is ook gewoon zo.”

Carola: “Ik heb nog enkele badpakken met hoesjes uit mijn siliconen tijdperk, en ik heb er ook enkele waar ik de Qups zelf in heb genaaid. Zo heb ik veel Qups in huis, maar dat is ook wat mij blij maakt. Ook de hemden van RJ Bodywear zijn prettig, ik heb nog meegewerkt aan het testen van de proefmodellen daarvan. Onlangs heb ik trouwens bij van Tilburg een badpak gevonden zonder hoesjes, en toen maakte de coupeuse er ter plekke onzichtbare drukkertjes in! Aan mijn Qups en aan mijn badpak. Met deze drukkertjes kan ik ze er zo in en uit halen. Dat heb ik net weer nieuw geleerd.”

Welke reacties krijgen jullie?

Sjoerdje: “Een collega die borstkanker kreeg was heel blij met mijn verhaal. Uiteindelijk is ze alleen borstbesparend geopereerd en was het niet meer nodig.”

Carola: “Verschillende keren kreeg ik na afloop een lief kaartje, waarin vrouwen deelden hoe fijn ze het vonden dat ze zo gastvrij ontvangen waren.”

Wil je nog iets meegeven?

Sjoerdje: “Je weet niet wat je mist als je voor silicone protheses kiest!”

___________

Eens op bezoek bij een thuispaspunt? Er zijn intussen 22 thuispaspunten in NL en ook de eerste in België, zie hieronder het overzicht van vrouwen waar je terecht kunt. 

Ken jij al Qups en wil je juist ook iets voor anderen betekenen? Vooral in de regio Zeeland en België kunnen we nog vrouwen gebruiken die hun huis willen openstellen net als Sjoerdje en Carola.

Caroline JansenAlphen a/d Rijn
Ann SchoetersAntwerpen
Sylvia KoendersApeldoorn
Sjoerdje KoopmansBolsward
Marthe de GraafDelft
Jacobien de HaanDwingeloo
Viola JansenEde
Cathy RoelofsEnschede
Jerina HuiningaGroningen stad
Wilma KosterHardinxveld-Giessendam
Ina BrustHarkstede (Groningen)
Martine RaamsHeerhugowaard
Marlous OckhuysenHilversum
Christa PostIJmuiden
Sanne KroonIlpendam
Astère KortingLage Mierde
Harmanne MenkveldMaastricht
Suzanne TraaMoergestel
Marian van VorsselenNijmegen
Carola Nederkoorn-DerksenOss
Els van der DussenSon en Breugel
Vera PleunisStramproy
Noortje AntonisWaalre