Dat ene zwarte hemdje van satijn met kanten randjes erlangs… dat kocht Marijke (44, en Marijke is niet haar echte naam) om zich aantrekkelijk in te voelen tijdens intieme momenten. ‘Niet dat die lingerie dat doet hoor, maar het werkt wel mee. Voor de buitenwereld heb ik geen schaamte over mijn platte borst. Maar om mezelf écht mooi te voelen, daar groei ik nog in.’ We hebben een best gedurfd gesprek over intimiteit met 1 borst.

Tekst: Clary Scheres

Voor de buitenwereld schaam ik me niet

‘Ik voel dat ik veel verliezen te verwerken heb door mijn borstkanker. Eerst wordt je al kaal, je krijgt overgangsklachten, door de chemo kom je kilo’s aan en dan ook nog die operatie dat mijn borst eraf ging. Dat was best een dingetje dat veranderde lichaam. Voor de buitenwereld schaam ik me daar trouwens helemaal niet over. Ik kan goed in de spiegel kijken en dat die borst er niet meer is, is voor mij helemaal okay. Onder mijn kleding heb ik daar helemaal geen moeite mee. Daarom koos ik ook niet voor reconstructie. Niemand ziet het en ik kan ook stralen zo.’ 

Bij intimiteit maakt het wel uit hoe ik eruit zie

‘Maar bij intimiteit voelt het net anders voor mij. Hoe je er nu uitziet, dat telt op. Dan denk je toch ‘wat zal de ander daar wel niet van vinden, al die kilo’s erbij en die borst eraf?’ Daar ben je je zelf toch nog heel erg bewust van tijdens intieme momenten. Echt weer de stap naar je verleidelijk voelen, die gaat verder.’

‘Helemaal na het dieptepunt tijdens de chemo’s. Toen voelde ik me wel echt schuldig dat mijn lichaam niet meer wou. De chemotherapie legde bij mij alles stil. Ik voelde toen niet dat ik behoefte had aan intimiteit. Daar heb ik me wel vervelend over gevoeld. Maar daarin heeft mijn vriendin me gerustgesteld. Gelukkig kwam alles wel weer terug, en dat konden we dat ook samen beleven. Ze is echt een lot uit de loterij.’

‘Na mijn amputatie kon ik het alweer snel aangaan om intiem te zijn samen. Ik weet nog wel dat ik de eerste avond na mijn operatie thuis kwam. We zijn gewoon bij elkaar in bed gaan liggen, hebben samen naar mijn lichaam gekeken en de plek zachtjes aangeraakt. Dat was zo helend, en de start van een heel helingsproces. Van haar mag ik er zijn, maar het is wel je eigen gevoel wat dan mee speelt.’

Mijn partner en ik hadden ons eigen proces

‘Het helpt dat ik een super lieve vrouwelijke partner heb getroffen. Zij heeft me altijd het gevoel gegeven dat ik er mocht zijn, maar was ook eerlijk dat het voor haar wel wennen was. We hebben gezegd: ‘ieder zijn eigen proces’. Zij heeft naast me gestaan en heeft mijn zieke lichaam gezien. Een lichaam dat voor mij totaal niet aantrekkelijk voelde. En ondanks dit, heeft zij het lief gehad. Zó bij elkaar zijn is dan al voldoende, een fijne vorm van intimiteit.’

‘We hadden ook echt ons eigen proces doordat we niet bij elkaar wonen. Ik zag mijn platte borst dagelijks, maar zij moest daar iedere keer opnieuw aan wennen in het begin. Gelukkig zit het dieper goed. Ze kijkt bijvoorbeeld niet weg, raakt mijn platte borst aan en masseert zo nu en dan mijn litteken. Op deze manier hebben we samen kunnen wennen aan deze verandering.’

Mooie lingerie draagt bij

‘Bij mij helpt mooie lingerie dan wel, iets waarin ik mij goed in voel. Dat hemdje is precies iets wijder over mijn buik en heeft mooi kant bij mijn borsten. Natuurlijk doet dat hemdje zelf niets, maar in een voorbereiding naar een fijne avond toe kan het wel meespelen als je iets moois aan hebt. Net als mooie lingerie dragen onder je kleding, dat geeft je ook en mooi gevoel overdag. Die combinatie van iets moois dat je aantrekt en het effect dat het heeft op je gedachtegang, dat werkt voor mij mee om me weer vrij te voelen in intieme momenten.’

Doe het voor jezelf

‘Je moet het eigenlijk niet eens voor de partner doen, die Glamour lingerie of mooie Qups, maar voor jezelf. Het zorgt dat je wat je voelt kan uitstralen. Persoonlijk ben ik nog niet zo ver dat ik me helemaal vrij voel. Maar mooie lingerie, een lekker geurtje of een sexy nachthemdje dragen daar wel aan bij. Ik kan nog steeds staan te zuchtten voor de spiegel ‘kijk nou naar die kilo’s’, terwijl ik natuurlijk ook wel weet dat die houding juist helemaal niet aantrekkelijk is voor mijn vriendin. Kortom, je weer eigen maken met de mindset dat je niet alleen tevreden bent maar weer helemaal kunt stralen en zelfs sexy kunt zijn. Die houding, daar werk ik nog naar toe.‘

Leven in het nu

‘Ik ben me erg bewust geworden van de dingen die er echt toe doen en probeer te leven in het Nu. Ik waardeer t leven des te meer en vier het elke dag! Mijn nieuwe lijfspreuk?

‘Ik ben niet bang voor morgen want ik heb gisteren gezien en houd van vandaag.’