Opnieuw beginnen, op weg naar het licht en nieuw leven. Bijzonder mooi hoe de natuur dat maar ‘gewoon’ doet zo in het voorjaar, dat opnieuw bloeien. Terwijl het toch niet altijd even makkelijk is, vanuit het donker het licht zien. We praten erover met onze Jacobien, zij deelt graag over haar route dwars door de pijn van borstkanker en een amputatie heen. Hoe zij de weg naar een normaal, of beter een gelukkig leven vond. Een persoonlijke route van het donker naar het licht.

 Voordat ik ziek was…

‘Wat is geluk he? Voordat ik ziek werd, nam ik het leven zoals het was. Ik werd eigenlijk geleefd, terwijl ik het idee had dat ik voluit overal voor kon gaan. Mijn dromen waren groot, maar ik durfde niet echt stappen te nemen. Het leek toen alsof dat leven normaal was, veilig en gelukkig.

Nooit meer gelukkig…

En dan gebeurt er iets waar je leven van op de kop staat, er wordt flink aan alles dat je normaal vindt, geschud tot aan de grondvesten. Voor mij was dat borstkanker. Ik dacht  ‘dit komt nooit meer goed, op deze manier kan ik nooit meer gelukkig zijn’. Wat eigenlijk een heel normale reactie op een traumatische ervaring is. Maar op dat moment moest ik daar doorheen, om op zoek te gaan naar het leven dat nog wél mogelijk was. Ik moest opnieuw ontdekken en opnieuw uitvinden wat voor mij werkte. Ik weet ook dat dit niet voor iedereen geldt, we hebben allemaal ons eigen proces hierin.

Dit is mijn verhaal.

Ziek geworden met een reden?

Het is nou ook weer niet zo dat ik geloof dat ik ziek ben geworden voor een reden, dat geloof ik niet. Ik geloof niet dat er een God is die zegt: ‘Zo Jacobien, nu moet jij even lekker in de put gaan zitten en pijn ervaren’. Maar ik geloof wel dat je als je de les kunt zien, je die eruit kunt halen. Je grootste lessen zitten in de grootste tegenslagen in je leven. Daar zit de kans op transformatie. Mijn les was dat ik keuzes moest maken en daardoor een nieuwe, veel diepere vorm van geluk gevonden heb.

Nieuw geluk

Ik laat mijn geluksgevoel niet meer afhangen van iets of iemand anders. Geluk zit hem in een aantal dingen die ik me besef en waar ik bewust voor kies. Dat lukt niet altijd even goed maar ik ben me er bewust van.

1) Allereerst de wetenschap dat ik opgevangen wordt. Wat er ook gebeurt, ik kom terecht.  Daar haal ik veel kracht uit, ook daar zit voor mij het geluk. Dat is voor mij in mijzelf, de wetenschap dat ik oké ben. Door me te concentreren op mijn adem kan ik daar komen. Je zou het een soort van trance kunnen noemen.

2) Een ander inzicht is dat ik nu ervaar dat liefde eigenlijk oneindig is eigenlijk, dat vind ik een heel mooie gedachte. Dat ervoer ik niet zo voordat ik ziek was. Ik dacht toen: ‘Ik houd van mijn familie en vrienden, dat is genoeg’. Maar nu houd ik bijvoorbeeld ook van mijn klanten. Niet in de vorm van een liefdesrelatie of verliefdheid. Maar als mens. Ik houd ook van jullie bij ProudBreast, hoe jullie met liefde aandacht besteden aan ons, vrouwen zonder borsten. Eerder had ik mensen gewoon leuk gevonden, maar nu geef ik het de naam van liefde. Die ervaring, dat dat zo groot kan zijn. Daar zit voor mij geluk.

3) Verder ben ik elke dag dankbaar voor de nieuwe dag. Niet omdat het een riedeltje is dat ik op noem, maar omdat ik dat echt voel. De dood heeft aan mijn jasje gezeten, misschien doet ze dat op dit moment nog wel, dat weet ik niet. Maar ik ben dankbaar voor alles dat er op mijn pad komt. Wat niet betekent dat het allemaal makkelijk is hoor, ik moet er echt wel mijn best voor doen en soms schiet er wel eens in maar het leven is mij te kostbaar om daar te lang in te blijven hangen.

4) Vechten heeft geen zin. Ik doe mijn best me af te sluiten voor negatieve energie, ik ga die strijd liever niet aan. Daarom maak ik nu heel bewuste keuzes. Dat betekent ook dat ik afscheid heb genomen van bepaalde vriendschappen, hoe moeilijk dat ook was. Ik sta nu veel meer in het leven zo van ‘Dit ben ik en graag of niet’. Ik ga me niet anders voordoen dan ik ben. Ik heb net als iedereen mijn fouten en goede kanten, kwaliteiten en valkuilen en dat is wat het is. Als ik niet goed genoeg ben voor jou is dat okay. Ik ga me niet in allerlei bochten wringen voor jou, dat vraag ik ook niet van jou. Tegelijk kies ik WEL voor alles dat ik belangrijk vind. Zoals dat ik bewust Qups borstprotheses draag, omdat ze een positiviteit uitstralen die bij mijn manier van leven past. Ik droom niet meer, ik zet stappen om mijn dromen waar te maken.

Mijn inspiratie

Dat je op veel meer manieren gelukkig kunt zijn dan we zelf denken, dat soort inzichten ontstaan niet zomaar van de ene op de andere dag. Ik ben nu vijf en een half jaar verder en laat me graag inspireren door anderen. Zo vind ik Jaap Bressers bijvoorbeeld een mooie inspiratiebron. Even kort zijn verhaal… Hij studeerde, ging op vakantie naar Portugal, dook van een klif af en brak zijn nek. Nu is hij vanaf zijn nek verlamd. Dus denk je: ‘Einde oefening, die wordt nooit meer gelukkig’. Maar niets is minder waar. Hij heeft zijn leven anders ingericht en is nu een veelgevraagde spreker, heeft de liefde van zijn leven gevonden en is met haar getrouwd. Prachtig toch?

Op dit moment lees ik een boek over levensvragen: ‘Ongewoon gesprek met God’ door Neale Donald Walsh. De schrijver Neale was niet religieus maar had wel levensvragen, eigenlijk net als ik. Vragen als: ‘Waarom wordt een kind ziek, en waarom is er oorlog?’ Toen is Neale gaan zitten en gaan schrijven. Er kwamen steeds meer vragen in hem op waar niemand antwoord op had, dus bedacht hij het aan God te vragen. Hij heeft drie jaar lang geschreven en er kwamen in die tijd inderdaad antwoorden: ‘Jullie vragen mij waarom je ziek wordt en je kind verdrietig is, omdat je niet van pijn houdt. Maar ik heb je geschapen met eigen verantwoordelijkheid. Dus wat je ermee doet is aan jou. Het is als een kind in een speeltuin, je vertelt niet continu waar hij mag spelen maar die laat je los. Dan gaat er weleens wat fout en dan ben je er om hem te troosten. Dat is wat God doet. Pijn hoort bij de vrijheid die je hebt als mens om je eigen wegen in te slaan, het biedt je de kans je grenzen te leren en er te zijn voor elkaar.’

Ik wil het doorgeven

Ik weet ook nog niet precies wat dit voor mij betekent, maar die manier van denken en naar de wereld kijken daar voel ik me goed bij. Het leven blijft nieuwe lessen geven, in elke ontmoeting of in elk boek dat ik lees. En ik hoop daarin zelf ook een bron van inspiratie voor anderen te zijn. 


Jacobien mist een borst na borstkanker en draagt met veel enthousiasme onze Qups protheses. Ze passen bij de manier waarop ze in het leven staat: alles ontdekken dat nog wél kan en positieve energie oplevert. Ze draagt de Qups vooral in comfortabele lingerie van Triumph en Livera. In 2022 werd ze het gezicht van de inclusiviteits campagne van Livera, en stond ze als boegbeeld op de Cover van het ProudBreast magazine.