Het warme weer komt er weer aan, heerlijk! Een ontspannende tijd, al kan het ook best spannend zijn wanneer je één of twee borsten mist. Want hoe voelt het om naar het strand te gaan met één borst of om te zwemmen met Qups? Hierover spraken we met onze brand ambassadors Jelly Nienke en Jacobien, en Qups-fan Heleen.

Fotograaf: Marleen Sahetapy

Voor het eerst weer naar het strand na een mastectomie, dat lijkt me nogal wat.

‘Ja, dat was wel even een dingetje.’ zegt Jelly Nienke. ‘Daar moet je gewoon doorheen.’ Jelly Nienke draagt geen Qups naar het strand: “Ik draag graag een voorgevormde bikini, doordat ik een kleine borst heb valt het niet op dat ik d’r maar één heb.”

Jacobien gaat deze zomer voor het eerst met de Qups richting zee. ‘Ik had eigenlijk als plan om afgelopen winter lekker te gaan zwemmen, maar door corona ging dat helaas niet door.’ Onzeker is ze echter niet. ‘Een badpak of bikini voelt wel bloot. Maar wanneer ik niet zie dat ik een borst mis, dan ziet een ander dat toch ook niet? En wat dan nog, dan zien ze het wel, so be it!’

Dat klinkt stoer!

‘Ik ben ik, met één of geen borst. Wees trots op jezelf. En al helemaal als je één of twee borst(en) mist. Je hebt nogal wat meegemaakt. Je bent er, dat is hetgeen wat telt. Je gezondheid is veel belangrijker, dus zorg goed voor jezelf. Dat is zoveel meer waard dan dat je er van buiten zogenaamd perfect uitziet.’

Jelly Nienke: “Voor mij is er weinig anders met toen ik mijn beide borsten nog had. Toen ik voor het eerst naar het strand ging met één borst vond ik het wel wat spannend, maar daar moet je gewoon even doorheen. Nu heb ik er totaal geen moeite meer mee. Ik vind niet dat ik het verdien om me rot te voelen over wat ik meegemaakt heb. Soms wanneer ik vrouwen zie met een heel mooi decolleté dan denk ik wel, ‘zo was het en zo hoort het’, maar het is niet zo dat ik dan van slag raak hoor.”

Ook Jacobien is er steeds meer oké mee dat ze een borst mist. ‘Er is een tijd geweest dat ik het niet hoefde te zien. Onbewust keek ik er dan niet naar. Nu ben ik zover dat ik het eigenlijk wel mooi vind. Mooi dat ik dit heb, ik geniet er ook van.’

Jullie zijn een voorbeeld qua body positivity en zetten je erg in om het taboe rondom het missen van een borst weg te halen.

‘Omarm jezelf, je bent prachtig zoals je bent. We willen een voorbeeld zijn, ook voor vrouwen die niet ziek zijn. Laten we hopen van niet, maar mocht ooit de diagnose daar zijn, dan hoeft dat niet te betekenen dat je niks meer waard bent. Denk aan ons. Er zijn nog zoveel mogelijkheden wanneer geconstateerd wordt dat je borstkanker hebt. Het besef dat het eigenlijk iedere vrouw kan overkomen is voor ons de reden waarom wij ons zo inzetten voor ProudBreast. Het belangrijkste is dat je je niet minder vrouw hoeft te voelen. Je kan je nog steeds vrouw voelen, en al helemaal wanneer je de Qups van ProudBreast draagt.’

Jullie zijn een inspiratie voor veel vrouwen. We zijn ontzettend dankbaar dat jullie je zo inzetten voor ProudBreast! Maar even terug naar het strand… Qua badmode, wat trekken jullie graag aan?

‘Iets wat fijn zit én er leuk uitziet natuurlijk, vrolijke kleuren en leuke printjes zijn altijd goed. Voorgevormde badpakken en bikini’s zijn favoriet, omdat ze mooi aansluiten bij de borst!’

Zijn er ook belemmeringen voor jullie wanneer je naar het strand gaat?

Jacobien: “Omdat ik nog een hormoonkuur slik, kan ik niet goed omgaan met de warmte. Ik verbrand hierdoor snel. Door de bestralingen die ik heb gehad moet ik ook echt oppassen, wanneer er veel zon is draag ik dus liever een blousje. Daar moet ik wel echt rekening mee houden.”

Jelly Nienke: “Voor mij zijn er weinig belemmeringen. Ik vind het heerlijk om lekker te zwemmen, maar echt zonnen liever niet. Het zand heb ik wat moeite mee en het gesleep van spullen, maar heeft iedereen dat niet haha? Ik heb meer moeite met het feit dat mijn lichaam anders wordt, dan dat ik één borst mis. Mijn billen en buik worden wat slapper. Dat kan je niet verbloemen. Vroeger was ik erg strak. Maar kan dat nu nog?”

Jelly Nienke en Jacobien bedankt voor jullie tijd en inspirerende woorden! Heleen, hoe was het voor jou om met de Qups te zwemmen?

‘Ik mis nu drie jaar één borst, maar weet nog goed dat ik voor het eerst weer naar het strand ging. Ik heb de Qup in mijn reguliere badpak genaaid. Het was rustig op het strand, dus ben direct naar mijn auto gegaan om me om te kleden. Ik durfde best even te gaan zwemmen. En daar ging ik, niemand die iets zag en ik voelde me geweldig! Ik heb er nooit meer moeite mee gehad om naar het strand te gaan, ik geniet zelfs twee keer zoveel!’

Naar het strand met tips van Heleen:

– Sta thuis eerst even voor de spiegel en zie hoe mooi je bent

– Geniet, en wees blij dat je lekker naar het strand gaat

– Voorkom schuifgevaar en naai de Qups goed vast in je badkleding

– Bedenk dat er helemaal niets mis is met je en geniet van het moment!

👉🏼 In de volgende blog…

lees je hoe het is om met de Qups naar de sauna te gaan.