Karin (56) verloor in 2006 haar ene borst, en in 2010 haar andere. Deze tweede liet ze vervangen door een silicone implantaat. Toen dit implantaat later de oorzaak bleek te zijn van veel gezondheidsproblemen was de maat vol: ‘ik wilde zo snel mogelijk verlost worden’. In haar zoektocht naar prettige alternatieven ontdekte ze de ParelQup…

Tekst: Sophie Asveld

Vage klachten

‘Vanwege de nabehandelingen die ik nog moest ondergaan is er bij mijn eerste amputatie nooit gesproken over een siliconen implantaat. Ik was daar destijds ook helemaal niet mee bezig; overleven had mijn prioriteit en een externe prothese voldeed voor mij prima. Na het verwijderen van de tweede borst werd, op aandringen van de chirurg, een siliconen implantaat geplaatst. Ik droeg toen dus een inwendige en een uitwendige siliconen prothese. Dat zag er voor de spiegel erg vreemd uit, maar de silicone prothese zorgde in die tijd wel voor een goede balans. Ik dacht dat de gezondheidsproblemen die ik vervolgens kreeg door de hormoontherapie kwamen. Toen in daar echter in 2015 mee stopte, bleven mijn vage klachten aanhouden. Ik had spierpijn, kon me niet concentreren en had weinig weerstand. Na een bloedonderzoek bleek dat mijn bloedwaarden totaal niet goed waren. Volgens de artsen was de kans groot dat het implantaat was gaan lekken of “zweten” waardoor er foute stoffen in mijn bloed terecht kwamen. Ik heb de silicone implantaat direct laten verwijderen, ik dacht “wat er ook gebeurt ik wil ervan af!”’

Zoektocht naar passende protheses

‘Nadat het implantaat was verwijderd knapte ik snel op, mijn bloedwaarden schoten omhoog! Ik voelde me erg opgelucht. Eindelijk was ik verlost van de siliconen en het ik vond het er ook veel beter uitzien dat ik nu aan beide kanten ‘plat’ was.

Vanaf dat moment begon mijn zoektocht naar het vinden van protheses die goed zouden passen bij mijn nieuwe lichaam. Ik begon met het dragen van twee externe silicone protheses. Maar twee hiervan waren voor mij echt te zwaar. De beha bleef niet zitten en kroop constant omhoog, waardoor ik voor mijn gevoel heel de dag aan mijn beha aan het trekken was. Hierna probeerde ik een tijdje de breiboezem maar die paste qua vorm niet goed bij me. Al snel kwam ik bij Eva Ondermode in Winterswijk, zij introduceerde de SoftQups bij mij. Ook heeft ze hemdjes gemaakt met een hoesje waar ik de SoftQups in kon doen. Dat was helemaal geweldig, want: ze bleven op de plek! Daarnaast had ik een mooi en lekker strak hemdje, het zag er helemaal netjes uit. Dat was een hele verademing!’

Het mag allemaal wel iets meer hangen

‘Ik ben 56 en op die leeftijd staan je borsten meestal niet meer vooruit. Het mag dan allemaal wel wat meer hangen om het er wat natuurlijker uit te laten zien. Dat lukte nog niet helemaal met de SoftQups in combinatie met het hemdje.

Toen de ParelQups werden gelanceerd dacht ik, waarom niet? Ik ga het gewoon proberen! Ik was direct verliefd. De ParelQups voelen nét iets natuurlijker en voor mij perfect van gewicht. De ParelQup vormt zich wat meer als een druppel en dat oogt veel natuurlijker en voelt fijner.’

‘De SoftQups waren voor mij goed, de ParelQup is voor mij perfect’

Bij het dragen van de SoftQup was ik al heel blij, het was al zo’n gigantisch verschil om een lichtgewicht prothese te dragen. Als dit zo was gebleven was het voor mij ook al goed geweest. Maar ik moet zeggen dat de ParelQup echt perfect bij mij past. De grootste voordelen van de ParelQup zijn voor mij vooral esthetisch; het oogt mooier, ik voel me zekerder. Ik draag de Qups altijd, ze zitten in mijn hemdjes en ik wissel de SoftQups af met de ParelQups. Als de ParelQups in de was zijn geweest draag ik de SoftQups, maar zodra ze droog zijn draag ik de ParelQups weer.

Het is voor mij echt een verbetering. Hiervoor was ik constant aan het trekken en aan het corrigeren, dit is een van de grootste irritaties als je twee borsten mist. Gelukkig is dat nu verleden tijd.’

Zelf de ParelQup uitproberen?

Veel vrouwen hebben net als Karin een zoektocht naar de juiste prothese, of hebben deze achter de rug. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om opties uit te proberen en te kijken wat het beste bij jou en je levensstijl past. Wil jij de ParelQup en de SoftQup graag vrijblijvend passen met advies in een winkel of bij iemand thuis? We hebben een mooi overzicht van onze (thuis)paspunten en verkooppunten. Of wil je liever meerdere maten Qups thuis passen en wat niet past retour sturen? Bekijk dan in onze webshop alle opties en maten van de Qups. We hebben zelfs ook hemdjes zoals die van Karin in onze webshop, maar dan van Sloggi.