In de vorige blog spraken we met Jacobien en Jelly Nienke over voeding na borstkanker. Dit gaf ons genoeg denkvoer om eens in gesprek te gaan met een dietiste. Voordat we het wisten dronken we een digitaal kopje thee met dietiste Nynke.

Vier jaar geleden kreeg dietiste Nynke borstkanker. In het ziekenhuis ontmoette ze Suzanne, medeoprichter van ProudBreast, zo is ze ons bedrijf altijd blijven volgen. Al sinds haar tienerjaren is Nynke geïnteresseerd in voeding. Doordat ze vegetariër was geworden kreeg ze een tekort aan voedingsstoffen, ze verdiepte zich in diëtetiek en is uiteindelijk zo het vak ingerold.

Om maar met de deur in huis te vallen; wat is nou eigenlijk gezonde voeding?

Dat hangt af van wie er tegenover je zit; gezonde voeding bevat alle voedingsstoffen die jij nodig hebt. Als dietiste vind ik variatie belangrijk, geen enkel voedingsmiddel levert alle stoffen. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een mooie leidraad. Ik zeg bewust ‘leidraad’, want het is inmiddels bijna een dieet op zich. Hoe Jacobien het omschrijft zit je aardig goed hoor; aardappels, groentes en vlees. Vooral wanneer de koe een fijn leven heeft gehad. Eerlijk eten is altijd een goede keuze. Bij alles wat je eet geldt eigenlijk de vuistregel: hoe minder bewerkt, hoe gezonder het is.

Maar hoe zit het met voeding wanneer je borstkanker hebt?

Ziek zijn is topsport. Radiotherapie en chemo maken ook veel goede dingen in je lichaam stuk. In de periode dat je ziek bent heb je minder behoefte aan eten terwijl je juist zou moeten eten om te herstellen. Je hebt bouwstoffen (eiwitten) en brandstoffen (calorieën) nodig. Wie goed eet is sneller beter. Maar laten we vooral niet vergeten dat het lichaam heel veerkrachtig is, het heeft bijvoorbeeld een vitaminevoorraad voor een aantal maanden.

Kunnen supplementen helpen bij een vitaminetekort?

Gezonde voeding is de basis. Wanneer je elke dag graan- en melkproducten, fruit, groente en vlees(vervangers) of vis eet, heb je eigenlijk geen extra vitamines en mineralen nodig. Heb je een dip? Een eventueel tekort kun je vaststellen bij de huisarts, neem dus nooit zomaar vitamines of supplementen. Wil je toch een multivitamine gebruiken, doe dit dan voor een korte tijd.

Wat kun je het beste eten als je aan het herstellen bent?

Wanneer je opkrabbelt kun je de schade herstellen met eiwitrijke producten, dat geeft een sneller herstel bij wonden. Denk aan kwark, ei en kaas.

Bij hormoongevoelige varianten van kanker zie je trouwens vaak dat de vrouw ongewenst veel aankomt. De stofwisseling is anders. Daarom is naast voeding, bewegen ook erg belangrijk. Zorg voor voldoende vetverbranding. Wanneer dit niet helpt kun je eventueel minderen met suiker en koolhydraten, zoek hierbij hulp van een professional.

Is het verantwoord om vegetarisch te eten tijdens ziekte of herstel?

Jazeker! Voeding draait om de variatie, ook wanneer je vegetarisch eet kun je voldoende variëren. Maar pas op met vleesvervangers, hier zit vaak veel zout in. Noten en peulvruchten zijn een mooi alternatief. Je kunt lekkere gerechten maken met bonen, linzen en kikkererwten. Kijk eens bij I’m a foodie, een hippe website vol betrouwbare informatie over voeding.

Goed dat je ‘betrouwbaar’ noemt, hoe weet ik of mijn voeding écht gezond is?

Wanneer je langere tijd op hetzelfde gewicht zit, en je bent niet vaak ziek of moe, dan doe je het goed! Twijfel je toch of je voeding gezond is, check het dan bij het Voedingscentrum.

Natuurlijk zijn er ook andere bronnen, maar ik kan van harte het Voedingscentrum aanbevelen. De informatie die zij leveren is betrouwbaar en gebaseerd op feiten, net als bij I’m a foodie.

Laatste vraag. Zeg eens eerlijk: je kunt toch niet altijd gezond eten?

De relatie met voeding is tweeledig, je eet niet alleen omdat je voedingstoffen nodig hebt. Eten heeft ook een sociale functie. We eten een taartje om iets te vieren, borrelhapjes voor de gezelligheid en ook dingen gewoon omdat we iets lekker vinden. En dat is óók belangrijk.

👉🏼 Lees ook deze praktische ervaringen…

Health 4 – Anders eten na borstkanker?