Over eten! Daar zit je dan, met een dagelijkse herinnering aan de achtbaan die je achter de rug hebt. Zonder borst, maar het leven ligt weer voor je! Wat doet dit met je leefstijl? Ben je extra aan het genieten van al het lekkers dat er te koop is of ben je bewust gezonder gaan leven? Jelly Nienke en Jacobien vertelden ons hoe zij hiermee omgaan, vooral als het over eten gaat.

Tekst: Willy van Essen | Foto: Marleen SahetapyVisagie en haar: Hair, Style & Visagie | Kleding: Van Tilburg Mode

Eten? Ik wil gezond blijven!

Jelly Nienke: “Voeding is echt een hype nu. Maar is voeding echt het enige wat belangrijk is om te zorgen dat je gezond blijft? Na het overwinnen van borstkanker (nu 16 jaar geleden) was ik eigenlijk niet bezig met anders eten, maar veel meer met mijn psychische proces. Van nature ben ik gelukkig nooit een snoepkont ben geweest. Ik kan me nog herinneren dat een kassière in de supermarkt eens tegen me zei: ‘U eet zeker heel gezond, ik zie nooit iets ongezonds in uw mandje zitten.’ Daar had ze gelijk in. Ik eet veel groentes. Maar ik ben daarnaast ook echt een koolhydraten-mens, ben dol op aardappelen. Door darmklachten moest ik zo’n 8 jaar geleden noodgedwongen anders gaan eten, dit had niets te maken met de borstkanker. Vanaf dat moment laat ik alle pakjes en zakjes staan. Ik eet bijna geen gluten meer en eet nu veel puurder.”

Hollandse kost eten

Jaco: “Mijn oma is 96, zij eet elke dag aardappelen, groentes en vlees en mankeert niks. Mijn schoonvader is 82. Hij heeft altijd vet gegeten; deed altijd royaal jus over de aardappelen. Nergens last van. Dus moet ik echt anders gaan eten? Ik sprak er met meerdere vrouwen over. Wel of niet alles rechtstreeks uit de tuin? Gaan we voor macrobiotisch? Toen ik ziek was, was opeens iedereen dokter; iedereen had raad en advies. Maar ik houd me liever vast aan mijn oma en schoonvader. Zij eten drie keer per dag een maaltijd, nemen tussendoor twee stuks fruit en als lunch gewoon brood met melk. Waarom doen we allemaal zo moeilijk?”

Jelly Nienke: “Ja, eigenlijk heb je wel gelijk. Ik denk soms wel eens dat ik helemaal verkeerd bezig ben. Maar dan kun je je eigenlijk alleen nog maar goed voelen als je álles goed doet. Het is de kunst om bij jezelf te blijven. Ik wil mijn eigen pad bewandelen. Wat is goed voor mij? Waar heb ik behoefte aan?”

Jacobien: “Ik wil gewoon normaal doen. Geen diëten en andere rare fratsen. Maar wat is normaal? Ik kijk gewoon naar mijn ouders, mijn grootouders en mijn schoonvader. Vanavond aten we broccoli met aardappelen en een stukje vegetarisch vlees. Ik kies voor vegetarisch, omdat er veel hormonen in vlees zitten. En tuurlijk eten we in het weekend af en toe een lekker frietje. Ik wil me niet als een bezetene storten op mijn voeding. Diëten is een hype. Nu is het dit, dan is het dat. Je blijft bezig, ik word er zo onrustig van.”

Is gezond eten echt gezond?

Jelly Nienke: “En in hoeverre is gezonde voeding écht gezond? Of levert het gewoon geld op? Ik denk dat ieder mens en ieder lichaam uniek is. We hebben allemaal iets anders nodig. Ik geloof in energie. Als je op persoonlijk vlak nog veel te verwerken hebt, dan heb je veel suiker nodig. Suiker staat in verbinding met liefde. Mensen die veel boosheid in zich hebben, hebben juist behoefte aan vet. Wat maakt dat we die behoefte hebben? Ik was laatst in gesprek met een cliënte over voeding, ze had kanker gehad en was nu heel erg bezig met het letten op haar eten om niet weer ziek te worden. Ik zei: je bent continue bezig met niet-kanker-krijgen. Maar daardoor vergeet je écht te leven.”

Voor mijn kinderen

Jacobien: “Ik wil het vooral voor mijn kinderen goed doen. Ik zie de jeugd elke dag naar de supermarkt gaan en zoetigheid halen, daar maak ik me wel eens zorgen om. Zij worden de generatie van diabetes type 2. Vooral na het luisteren van de podcast Mark Tuitert over suiker ben ik me bewuster geworden dat suikerziekte een groot gevaar is. Maar ik krijg die pubers echt niet in beweging. Vooral nu tijdens de corona-lockdown niet: alles is online, ze kruipen echt in hun hol. Zelfs de ruzies met schoolgenoten zijn nu online. Niet te geloven toch? Ook voor corona hingen ze het liefst voor de computer trouwens hoor, haha. Ik zeg wel eens: is dit hoe je terug wilt kijken op je leven? Maar weet je, het heeft geen zin.”

Jelly Nienke: “Haha, ik snap je frustratie. Maar het is echt een andere generatie. Onze opa en oma zeiden vroeger ook tegen ons: ‘In onze tijd…’ En kijk ons nu; wij zeggen nu hetzelfde.. Goh, voel jij je ook opeens zo oud Jaco?!”

👉🏼 In de volgende blog

lees je hoe diëtist Nynke over voeding na borstkanker denkt.

Health 5 – Voedingstips van een diëtiste