Sporten en health… Dit kwartaal staat bij ProudBreast in het teken van HEALTH. Drie maanden lang focussen we ons op onderwerpen als voeding, sport en lichaamsverzorging. Een mooi moment om onze nieuwe kleur sport- en zwemQup te introduceren: fuchsia roze . We vragen ons af; ga je na het overwinnen van borstkanker anders met je lichaam om? In een diepgaand gesprek met onze Jacobien en Jelly kwamen we erachter dat zij eigenlijk niet zoveel veranderd hebben aan hun sportgedrag. We nemen je graag mee in ons gesprek met deze twee krachtige vrouwen.

Tekst: Willy van Essen Foto: Marleen Sahetapy

Sporten, daar heb ik niet zoveel mee eigenlijk

Jacobien: “Ik kan er kort over zijn: ik heb nooit van sporten gehouden. Ik ben een paardenmeisje; heb veel gereden en gemend. Maar sporten? Daar vind ik gewoon niks aan. Helaas lukt paardrijden me nu niet meer vanwege mijn bovenarm, door de borstamputatie. Maar ik heb die behoefte gelukkig ook niet meer. Tijdens de lockdown heb ik drie weken lang met mijn zoon Teun elke ochtend Nederland Beweegt van Omroep Max gedaan. We waren kapot! Hoe doen die ouderen dat? Ik snap echt niet hoe zij dat volhouden. Maar inmiddels is de klad er toch weer in gekomen. Volhouden is lastig. Ik zeg nog steeds elke ochtend tegen Teun: ‘Kom, we moeten eigenlijk meedoen’. Maar vervolgens ga ik ook andere dingen doen…”

Yoga en ontspanning

Jelly: “Ik heb altijd veel aan yoga gedaan. Ik had jarenlang last van spanningen. Van nature al. Ook angsten. Door yoga kwam ik tot rust. Sinds ik vorig jaar met mijn vriend verhuisd ben van de stad naar een klein landelijk dorpje heb ik weinig meer aan yoga gedaan. Ik moet alles weer oppakken. Dus op dit moment ben ik eigenlijk een beetje lui, haha.”

Jacobien: “Kan het niet zijn dat je nu zó fijn woont, dat je de rust gevonden hebt? En dat je yoga niet meer nodig hebt?”

Jelly: “Dat kan ook. We hebben 2 kleine hondjes waarmee ik nu elke dag zo’n 5 kilometer loop. Ik woon nu in zo’n andere omgeving, ik kom hier veel meer tot rust. Ik wil deze zomer een racefiets kopen, het is hier zo mooi. Met de fiets ben je zo 50 km verderop. Dat lijkt me heerlijk.”

Wandelen

Jacobien: “Ik wandel ook graag. Een week na mijn borstamputatie kreeg ik een hond, dat was gelijk een mooie reden om meer te lopen. Tijdens mijn ziekte liep ik elke dag zo’n 10 tot 15 km. In die ellenlange wandelingen heb ik veel verwerkt. Ook tijdens mijn chemotraject deed ik graag mijn jas aan om een wandeling te maken. Zodra ik op mijn benen kon staan, dan ging ik weer. Ik vind lopen fijn. Het vertraagd. Ik ga graag samen met mijn man Theo lopen, maar ook alleen of met vriendinnen. Je bent er dan écht voor elkaar. Je bent buiten. Gisteren heb ik twee uur gelopen in Wapenveld, dan pak ik mijn rugzak en rijd ik met mijn auto die kant op. Een nieuwe omgeving ontdekken en mijn hoofd vrij maken. Dan sluit ik me echt even af van de buitenwereld. Dat doet me zo ongelofelijk goed.”

Jelly: “Dat herken ik wel. Het is bij mij al even geleden dat ik ziek was, maar ik ging toen ook de velden in zodra het kon. Dat vond ik heel fijn en rustgevend. Het geeft me het gevoel dat ik leef. Écht leef!

Buiten zijn!

Jacobien: “Ja, precies dat! De wind. De regen. De zon. Je voelt écht dat je leeft! En het heelt ook. Toen mijn vader in 2009 overleed wandelde ik veel ’s avonds. Het eerste half uur huilde ik dan, maar daarna betrapte ik mezelf erop dat ik om me heen aan het kijken was. Lopen werkt echt helend voor mij. Je komt in een bepaalde cadans terecht. Je krijgt een ritme. Dat ritme doet iets met mij, het lijkt of het me gerust stelt, kalmeert en troost.”

ProudBreast: “En hoe zit dat met zwemmen? Nu wij net onze nieuwe zwem- en sport-Qup hebben gelanceerd, zijn we ook benieuwd of jullie zwemmen!

Zwemmen

Jelly: “Ik ben een echte waterrat. Heb kampioenschappen gezwommen. Ik zwem nu alleen nog als ik vlieg (Jelly is stewardess, red.), dus als ik op een locatie kom waar een zwembad is. Thuis in Nederland zwem ik niet. Als ik hier naar een zwembad ga, moet ik steeds om mensen heen zwemmen. Dat vind ik niet leuk, ik zie zwemmen als sporten, dus dan wil ik lange banen kunnen trekken. Ik heb nog niet met de Qup gezwommen. Ik ben vrij slank en klein gebouwd, dus als ik een Qup in mijn bikini draag valt dat soms meer op dan wanneer ik dat niet doe. In december zat ik nog in Curaçao, daar heb ik wel mijn bikini aangehad, maar niet de Qup gedragen. Ben overigens wel benieuwd hoe dat voelt tijdens het zwemmen!”

Jacobien: “Ik zwom heel veel toen ik uit het chemo-traject kwam. Ik wil dat weer oppakken zodra de zwembaden weer opengaan. Op die manier kan ik weer conditie opbouwen en het spiergebied rondom mijn schouders en borsten trainen. Hopelijk kan ik de zwem-Qup snel eens uitproberen.”

👉🏼 In de volgende blog…

gaan we in gesprek over mental health en keuzes maken.