Gebruiksaanwijzing Qups

In onze gebruiksaanwijzing lees je meer gedetailleerde informatie over onze Qups en hoe je ze het beste wel en niet kunt gebruiken. Ook beschikbaar als PDF versie

1. Introductie

1.1 Voor wie is de Qup bedoeld?

De Qup is bedoeld voor vrouwen die om welke reden dan ook een volledige borst missen.


2. Productomschrijving

2.1 Beoogd gebruik

De Qup is gemaakt om de beha te vullen, daar waar een borst ontbreekt. De Qups kunnen goed gedragen worden tijdens dagelijkse bezigheden, en daarnaast om mee te slapen, sporten en zwemmen. De Qup is bedoeld om:

 • Je bh op te vullen
 • Je een goed gevoel over jezelf en je lichaam te geven, ook zonder borsten
 • Je comfort te bieden

2.2 Onbeoogd gebruik

De Qup is niet bedoeld om

 • Medische problemen op te lossen na het verliezen van een borst
 • Evenwichtsproblemen op te lossen
 • Oedeem op te lossen
 • Perfecte symmetrie te bieden

2.3 Product eigenschappen Qups

Qups bieden comfort, zowel in gebruik als in draagcomfort. Dit hoge comfort draagt bij aan de algehele mentale gezondheid van vrouwen zonder borsten.

Er zijn twee soorten Qups: de lichtgewicht SoftQup en de verzwaarde ParelQup. De SoftQups zijn ultra lichtgewicht, vochtregulerend en huidvriendelijk. De ParelQups kennen dezelfde kenmerken, maar kennen daarnaast geoptimaliseerd gewicht per maat.

 • Ultra Lichtgewicht (SoftQups) >> Hierdoor voeg je geen ballast toe aan je lichaam, maar leert je  lichaam zijn eigen persoonlijke balans te hervinden na het verliezen van een borst. Een lichtgewicht beha-vulling geeft een prettig draagcomfort.
 • Optimaal gewicht (ParelQups) >> Voor grotere maten is een klein gewicht toegevoegd om de balans met de overgebleven borst enigszins te compenseren. Dit gewicht is zodanig gekozen dat het wél bijdraagt aan de balans, maar géén grote ballast vormt voor schouders en nek. Hierdoor blijft het draagcomfort hoog.
 • Vochtregulerend >> Het dagelijks meedragen van een vulling is alleen prettig als deze mee-ademt en zo meewerkt aan de vochtregulatie van je lichaam. Bij opwarming van je lichaam (door inspanning, opvliegers of warm weer) ervaar je géén hinder bij het dragen van Qups.
 • Huidvriendelijk >> De katoenen afwerking van de Qups zorgt dat er geen irritatie op de huid ontstaat. Tijdens sportieve momenten zorgen de SportQups van sneldrogende microfiber juist voor een prettige vochtregulatie.

2.4 Maatvoering

The shape has been optimized in sizing on a wide range of standard lingerie. The Softqup is available in prosthetic sizes 2/3 (XSmall), 4/5 (Small), 6/7 (Medium), 8/9 (Large), 10/11 (XLarge) and 12/13 (XXLarge). The ParelQup is available in five sizes, size S, M, L, XL and XXL.

2.5 Product elementen Qups

Een Qup is een uit ultrazacht schuim gevormde buste, omkleed met hoogwaardige biologische katoenen jersey.

Zachte vulling 100% polyurethaan (OekoTex keurmerk)

 • De kern gemaakt van hoogwaardige gereticuleerd polyurethane foam (Oeko-Tex standaard). Deze is machinaal in vorm gesneden met een bolling die aansluit op de 3D-vorm van de beha cup. De achterzijde van de kern is licht hol ten behoeve van een optimale indrukbaarheid en temperatuurregulatie. Het gekozen schuim is een zeer zacht schuim dat leidt tot het gewenste draagcomfort en indrukbaarheid.

Buitenkant versie Qup 95% katoen 5% elastan (Oeko Tex en GOTS keurmerk)

 • De bekleding wordt handmatig aangebracht en het kan zijn dat er minimale onderlinge verschillen tussen de Qups ontstaan. De bekleding bestaat uit een jersey (Single Knit) van duurzaam katoen en maximaal 5% elastan. De stoffen zijn Global Organic Textiles Standard (GOTS) gecertificeerd. 
 • Sommige Limited Edition modestoffen bevatten geen keurmerk.

Buitenkant versie SportQup 90% polyester 10% lycra

 • De bekleding wordt handmatig aangebracht en het kan zijn dat er minimale onderlinge verschillen tussen de Qups ontstaan. De bekleding bestaat uit een spacer polyester stof met maximaal 10% lycra. Hierdoor is het sneldrogende vermogen van deze Qup hoger.

Extra gewicht (bij ParelQups) 100% glas 

 • De vulling van die het gewicht geeft aan de ParelQups bestaat uit gepolijste glasparels, zoals vergelijkbaar wordt gebruikt om knuffels te verzwaren. Deze parels geven de juiste gewicht/volume verhouding waardoor ze in de holte van de Qups passen. Het aantal glasparels in de ParelQups is afhankelijk van de maat. Aan de maten M en L is 60 gram toegevoegd, aan de maat XL 90 gram en XXL 120 gram.

2.6 Compositie

De compositie van onze Qups is als volgt:

 • SoftQup: Buitenkant = 95% katoen, 5% elastan * Vulling = 100% polyurethaan
 • SoftQup Sport: Buitenkant = 90% polyester 10% lycra * Vulling = 100% polyurethaan
 • ParelQup: Buitenkant = 95% katoen, 5% elastan * Vulling = 100% polyurethaan *  Gewicht = 100% glas
 • ParelQup Sport: Buitenkant = 90% polyester 10% lycra * Vulling = 100% polyurethaan * Gewicht = 100% glas

2.7 Technische data


3. Veiligheidsinstructies

3.1 Algemeen

Het product is niet geclassificeerd als gevaarlijk, bevat geen gevaarlijke substanties en vormt (mits gebruikt volgens de instructies) geen gevaar voor de gezondheid.

3.2 Evenwichtsproblemen

De Qup kan geen evenwichtsproblemen veroorzaken, omdat de Qup geen substantieel gewicht toevoegt. Het is uw persoonlijke lichaamsbalans die u moet hervinden na het verlies van een borst. De Qup kan ook geen evenwichtsproblemen oplossen. Als u denkt dat u meer/ander gewicht nodig heeft om uw evenwicht te vinden, raden wij u aan om uw arts of therapeut te raadplegen.


4. Gebruik

4.1 Bevestiging

De Qups zijn op diverse manieren te dragen in combinatie met lingerie

 • Draag de Qups in reguliere lingerie door deze vast te naaien langs de drie daarvoor aanwezige coupenaden. Een naaisetje wordt op verzoek meegeleverd. Voor het vastmaken met naald en draad is op onze site een korte video handleiding beschikbaar.
 • Draag de Qups in reguliere lingerie door deze vast te zetten met fashion tape, verkrijgbaar bij lingerie winkels.
 • Draag de Qups in een standaard prothesebeha
 • Draag de Qups in reguliere beha’s met pockets
 • Draag de Qups in hemdjes of een body met pockets

4.2 Sporten met Qups

De Qups zijn goed te gebruiken tijdens sportieve momenten. Ze zijn vochtregulerend waardoor zweten geen enkel probleem oplevert. Gebruik voor extra comfort tijdens het sporten de SportQup, deze is afgewerkt met een extra quick dry stof.

4.3 Geuren

De Qups kunnen geuren overnemen zoals zweet en rookgeur. In dat geval is de geur makkelijk te verdrijven door de Qup te wassen op 30 graden.


5. Onderhoud

5.1 Wassen

De Qups zijn wasbaar op 30 graden, bij voorkeur in een handwas of een handwasprogramma. Was Qups in de wasmachine in een beschermend waszakje, net als je fijne lingerie. Door de vochtregulerende kenmerken drogen de Qups snel. Centrifugeren op hoog toerental raden we af, omdat de Qup hierdoor langer mooi en in-tact blijft.

5.2 Reparatie

Laat de bekleding los van de kern? Naai deze dan weer op de coupenaden vast of stuur de Qup terug naar ProudBreast zodat wij deze kunnen vastnaaien. Bekijk op onze site de garantievoorwaarden voor verdere reparatie mogelijkheden.

5.3 Problemen oplossen

Loop je tegen problemen aan in het gebruik van de Qups? Neem dan contact op met ProudBreast via info@proudbreast.nl of telefonisch via 06-17033887


6. Verwijdering

6.1 Einde levensduur

Wil je van gebruikte Qups af? Dan zijn er drie opties:

 • Je gooit de Qup weg bij het restafval
 • Je stuurt je Qup terug naar ProudBreast. Wij onderzoeken hoe we de schuimen kunnen hergebruiken voor andere toepassingen.
 • Zijn ze nog in nette staat? Doneer ze aan vrouwen op Cuba www.protesisdemama.nl

6.2 Verwijdering van verpakking

 • Via online aankoop ontvang je de Qup in papieren verzendzakken of verzenddozen, deze kunnen bij het oud papier
 • Via Retail aankoop ontvang je de Qup in een kartonnen doosje, deze kan bij het oud papier
 • Tijdens acties kan het zijn dat je verpakkingen krijgt van recyclebaar plastic, dit zijn zakjes of ziplocks die langer bruikbaar zijn voor andere toepassingen. Gebruik ze goed en gooi ze aan het einde van hun levensduur in de PMD container.