
De mythe rondom nek- en schouderklachten
Veel vrouwen vinden het dragen van de lichtgewicht Qups uiterst comfortabel en aangenaam. Maar geeft het gebruik van een lichtgewicht borstprothese als de Qups een verhoogt risico op scheef lopen of nek- en schouderklachten? Een logische vraag nadat ons jaren is verteld dat we voor onze balans zware protheses moeten dragen. Onderzoek door Irene R. Healey, B Sc gepubliceerd in Medscape wijst echter iets anders uit.
Effect van mastectomie
Fysiek is er geen bewezen noodzaak om met gewicht in de beha rond te lopen. Natuurlijk kan het wel zijn dat je dit zelf prettiger vindt, de keuze is aan jou. Aangetoond is dat de mastectomie die vrouwen ondergaan een verhoogd risico met zich mee brengt op arm en schouderklachten. Puur vanwege de ingreep die aan één kant van het lichaam heeft plaatsgevonden en de lokale ontwrichting die dit met zich mee kan brengen.
Effect van de prothese
Onderzoekers stellen dat het dragen van een zware borstprothese mogelijk een negatieve invloed heeft op bovengenoemde klachten. Verder kunnen we er eigenlijk nog niet zoveel over zeggen zoals blijkt uit een artikel van Medscape. Het is interessant om even voor te gaan zitten, maar wel in het engels geschreven. Het bespreekt de gemeenschappelijke mythen die samenhangen tussen enerzijds het gebruik van de externe borstprothese en anderzijds de verkeerde informatie over de gevolgen die dit kan hebben op de kwaliteit van leven. Een overzicht van de literatuur blijkt dat er zeer weinig onderzoek is verricht naar de invloed van een lichtgewicht of juist zwaardere externe borstprothese.
Beeldvorming
Het artikel van Medscape gaat ook in op de beeldvorming. Het merendeel van de informatie over de borstprothesen wordt namelijk geleverd door de fabrikanten, en vervolgens door zorgverleners en de media geaccepteerd. Claims met betrekking tot de medische noodzaak van een gewogen prothese en de geschiktheid van de gel vullingen worden nog onderzocht. Het is nog maar de vraag of de brede acceptatie van de mythe dat een zwaardere prothese lichamelijke klachten voorkomt wel klopt. Een zwaardere prothese kan vrouwen juist beperken in een gezond bewegingspatroon en het naleven van een gezonde levensstijl.
Conclusie
Het artikel concludeert dat een strenge, evidence-based benadering van de evaluatie van de externe borstprotheses goed zou zijn. In gesprek met de dames dus! Dit komt zowel de ontwikkeling van producten in deze sector als het welzijn en de kwaliteit van leven van overlevenden van borstkanker ten goede.
Tip: doe oefeningen
Om schouderklachten te voorkomen of minimaliseren wordt geadviseerd direct na de operatie te starten met oefeningen. Zo worden klachten en stijfheid zoveel mogelijk voorkomen en verholpen. De oefeningen die gegeven worden zijn omschreven in het Engels, maar voorzien van zeer heldere foto’s. De oefeningen worden geadviseerd door het Canadese kankerinstituut. Bekijk hier de oefeningen.
Tip: wissel protheses af
Oedeemtherapeuten die kennis maken met lichtere protheses als de Qup zijn positief. Over het hele land liggen onze magazines in hun wachtkamers ter informatie , zoals bij Oedeemtherapeut Marieke voor ’t Hekke van het Opbouwhuis in Zwolle. Zij adviseert het afwisselen van protheses. Hierdoor houd je de belasting op je lijf beperkt. Kijk hoe jij je voelt, wat je gaat doen die dag en kies je prothese, lichtgewicht of juist niet. Weet jouw therapeut nog niets van ProudBreast of onze Qups? Laat het ons dan weten via [email protected], dan sturen we ze een gratis kennismakingspakket toe.
ProudBreast Community
Dus dat is wat we doen! In gesprek, meer mogelijkheden bieden in gewicht en feedback vragen hoe jullie het ervaren om andere protheses te dragen. Niet alleen wat het doet met jullie lichaam, maar ook met de kwaliteit van leven. Benieuwd naar ervaringen van anderen? Deel ook mee met anderen in onze facebookgroep of schrijf je in als volger en ontvang voortaan onze nieuwsbrief met relevante informatie over het leven na borstkanker.
Bronnen:
Nederlands onderzoek – Klik hier voor het Nederlands onderzoek naar klachten na behandeling borstkanker.
Canadees onderzoek – Klik hier voor het Canadees onderzoek naar noodzaak zwaardere prothese.
Artikel Medscape – Klik hier door naar het originele artikel