Borstprotheses: Kosten, alternatieven en meer

Wat zijn borstprotheses?

Mis je om welke reden dan ook een borst? Dan kan je er voor kiezen je beha op te vullen zodat je er weer symmetrisch uitziet. Dit doe je met een borstprothese. Er zijn allerlei soorten en maten borstprotheses. Onze Qup is daar één van.

Soorten borstprotheses

Ongeveer 53.000 vrouwen in Nederland kiezen na een borstamputatie voor een uitwendige borstprothese. Dit is een losse vulling die in de bh gedragen wordt. Er bestaan verschillende soorten uitwendige borstprotheses.

Traditionele uitwendige borstprotheses

Tijdelijke borstprotheses

In het ziekenhuis krijg je na de operatie een tijdelijke uitwendige prothese. Deze is heel licht en gevuld met een soort watten. Je kan het op de wond dragen. Door er watten uit te halen, kan je de prothese op maat maken. Vanaf cup D zijn er ook verzwaarde tijdelijke protheses. Anders wordt het verschil in de bh te groot.

Traditionele silicone borstprotheses

Zodra de wond helemaal is genezen, kan een prothese aangemeten worden. Vrouwen wachten hier vaak twee tot drie maanden mee. Als je bestraling nodig hebt, is het beter om te wachten tot een week of vier na de laatste bestraling. Tot de huid weer tot rust is gekomen.

Siliconen protheses zijn gemaakt om je borst zo goed mogelijk na te bootsen. Ze worden gedragen in een hoesje. In een prothese bh. Siliconen protheses hebben ongeveer het gewicht van de borst die je mist. Ze zijn ook als plakprothese, deelprothese of zwemprothese beschikbaar.

Een siliconen prothese kent enkele nadelen. Dit type prothese kan zweten en plakkerig aanvoelen. Ook kan een siliconenprothese zwaar voelen op de torso.

Alternatieve borstprotheses

Lifestyle stoffen borstprotheses

Comfortabele, lifestyle protheses zijn sinds enkele jaren in opkomst. Deze zijn ontwikkelt voor het dagelijks comfort. Ze zijn niet bedoelt als vervanging van je borst. Maar juist om mooi, vrouwelijk en symmetrisch te zijn.

Je hebt minder last van zweet of druk op de torso. Dat komt door het beperkte gewicht. Dit type prothese kan je in een gewone bh dragen. Ze zijn makkelijk wasbaar. En nog een voordeel: je kan stoffen protheses vrijwel gelijk na de behandeling dragen.

Onze Qup is zo’n lifestyle prothese van stof. Er zijn diverse kleuren en prints verkrijgbaar. Je kan kiezen voor een lichtgewicht, verzwaarde of zwem/sport variant.

Maatwerk borstprotheses

Er zijn ook speciale protheses die je op maat kan laten maken. Ze worden specifiek voor jouw lichaam ontworpen en gemaakt. Er is veel mogelijk qua vorm, gewicht en materiaal. Maatwerk kan als silicone prothese of als maatwerk stoffen protheses.

Kosten van een borstprothese

Het laten plaatsen van een implantaat is een kostbare investering van ca €5.000. Dit gaat om een medisch traject. Uitwendige borstprotheses zijn gelukkig minder duur. Hier van laag naar hoog de kosten op een rijtje:

  • Breiboezems kan je gratis aanvragen
  • De tijdelijke prothese uit het ziekenhuis kost ca €20.
  • Qups lifestyle protheses kosten €54 – €89
  • Stoffen zwemprotheses kosten zijn er vanaf €54
  • Silicone zwemprotheses kosten ca €60
  • Silicone protheses kosten ca €200 – €250
  • Maatwerk protheses van stof zijn per twee €240
  • Geprinte maatwerkprotheses kosten €600
  • Maatwerk siliconen protheses vanaf €3700

Vergoeding via je zorgverzekering

Niet alles wordt vergoed. En als dat wel zo is valt het vaak onder het eigen risico. Zoek vooraf goed uit wat wel en wat niet vergoed wordt bij je zorgverzekeraar. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Lees meer over de vergoeding van borstprothes – de Qups.

Kosten van de lingerie

Wat ook mee speelt zijn de kosten die je hebt aan bijpassende lingerie. Want de protheses die vergoed worden kan je over het algemeen alleen dragen in dure aangepaste prothese lingerie. Terwijl je stoffen lifestyle protheses ook in goedkopere modellen kunt dragen, zo lang er maar een pocket in zit. Zo kan je besparen op de lingerie en in totaal toch veel goedkoper uitkomen met protheses die niet vergoed worden door de verzekering.

Waar koop je een uitwendige prothese?

De tijdelijke protheses krijg je mee vanuit het ziekenhuis. Je kan ze later ook nog zelf aan te schaffen bij een prothese speciaalzaak.

Silicone protheses vind je bij een prothese speciaalzaak. Dit zijn winkels met een SEMH certificaat. Dit betekent dat ze aan alle eisen voldoen om je een medisch hulpmiddel aan te meten. Zie ook de website van de Borstkanker Vereniging Nederland.

De lifestyle protheses zoals de Qups zijn vooral gericht op mode en comfort. Ze zijn minder medisch. Ze zijn daarom op veel plekken verkrijgbaar. Je kan deze protheses kopen in de ProudBreast webshop, in lingeriezaken en bij mamma-care specialisten. Zoek hier winkel of paspunt bij jou in de buurt.

 

Prothese kiezen

Er zijn allerlei modellen, waardoor er voldoende keus is. Probeer dus ook alles uit voor je kiest, daardoor ontdek je wat je belangrijk vindt. Silicone protheses kan je alleen uitproberen op afspraak bij een prothese speciaalzaak. Lifestyleprotheses kan je ook online bestellen, thuis uitproberen en retoursturen mocht het niet bevallen. Zo kan je meerdere opties naast elkaar vergelijken.

Meer over borstprotheses…

Prothese reinigen

Silicone protheses was je dagelijks onder de kraan met warm water en zeep. ‘s nachts bewaar je ze in een aparte cassette. Zo blijft de vorm van de prothese goed.

De Qup kan je in de wasmachine wassen op 30 graden. Verder onderhoud is niet nodig.

Vliegen met een uitwendige prothese

Bij een vliegreis is het advies om je silicone prothese mee te nemen in de ruimbagage. Een siliconenprothese is gevuld met vloeistof. Vanwege de veiligheid wordt er extra gecontroleerd op vloeistoffen. Een artsenverklaring wordt niet altijd geaccepteerd. Met een stoffen prothese mag je het vliegtuig in.

Meer informatie

Dit artikel is geschreven door vrouwen die zelf voor deze keuze stonden. Daarnaast heeft borstkanker.nl en kanker.nl als bron gefungeerd. Hopelijk heeft dit artikel je de informatie opgeleverd die je zocht?

Meer medische informatie over borstprotheses vind je op de website van de Borstkanker Vereniging Nederland.
Hieronder ook nog enkele handige links naar meer informatie over de Qups.