Borstprotheses: Kosten, alternatieven en meer

Wat zijn borstprotheses?

Mis je om welke reden dan ook een borst? Dan kan je er voor kiezen je beha op te vullen zodat je er weer symmetrisch uitziet voor de buitenwereld. Dit doe je met een borstprothese. Er zijn allerlei soorten en maten borstprotheses op de markt waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je wensen.

Soorten borstprotheses

21.000 vrouwen in Nederland hebben een implantaat laten plaatsen nadat ze een borst kwijtraakten. Dit zijn veelal siliconen borsten die operatief in je lichaam geplaatst worden. Borstkankervereniging Nederland heeft hier veel nuttige informatie over: https://www.borstkanker.nl/medische-informatie/behandelingen-bij-borstkanker/borstreconstructie

Daarnaast zijn er ca 53.000 vrouwen in Nederland die na een borstamputatie kiezen voor het dragen van een uitwendige borstprothese, een losse vulling die in de bh gedragen wordt. Er bestaan verschillende soorten uitwendige borstprotheses.

Traditionele uitwendige borstprotheses

Tijdelijke borstprotheses

In het ziekenhuis krijg je na de operatie een tijdelijke uitwendige prothese. Deze is heel licht en gevuld met een soort watten, zodat hij op de wond kan worden gedragen. Hij wordt op maat aangemeten. Door er watten uit te halen, kan de prothese verder op maat worden gemaakt. Voor vrouwen met een wat zwaardere borst zijn er ook verzwaarde tijdelijke protheses. Anders wordt het verschil in de bh te groot. Deze protheses zijn er vanaf cup D.

Traditionele silicone borstprotheses

Zodra de wond helemaal is genezen, kan een silicone prothese aangemeten worden. Vrouwen wachten hier vaak twee tot drie maanden mee. Als je bestraling nodig hebt, is het beter om te wachten tot een week of vier na de laatste bestraling, zodat de huid helemaal tot rust is gekomen.

Deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en modellen en zijn gemaakt om je borst zo goed mogelijk te vervangen. Ze worden gedragen in een hoesje in een speciale bh en hebben ongeveer het gewicht van de borst die je mist. Silicone protheses zijn ook als plakprothese, deelprothese of zwemprothese beschikbaar.

Alternatieve borstprotheses

Lifestyle stoffen borstprotheses

Nieuw de afgelopen jaren is de opkomst van alternatieve comfortabele, lifestyle protheses. Deze zijn niet ontworpen om je borst te vervangen, maar om in het dagelijks gebruik comfortabel symmetrisch te zijn. Ze zijn van stof, in diverse kleuren of prints verkrijgbaar, vaak lichtgewicht en makkelijk wasbaar.

Vanwege het beperkte gewicht is er ook een beperkte last op je torso en kunnen deze protheses vrijwel gelijk na de behandeling gedragen worden, net als de tijdelijke protheses. Onze Qup is hier een voorbeeld van, deze kan ook in reguliere beha’s gedragen worden. Er zijn meerdere varianten Qups zoals een sportversie, zwemversie en Qups in diverse gewichtsklassen.

Maatwerk borstprotheses

Er zijn ook speciale protheses die op maat ontworpen worden, bijvoorbeeld met 3D scans. Omdat deze specifiek voor jouw lichaam ontworpen en gemaakt worden is alles mogelijk qua vorm, materiaal en gewicht. Er zijn zowel maatwerk silicone protheses als maatwerk stoffen protheses (qups) mogelijk.

De kosten van een borstprothese

Het laten plaatsen van een implantaat is een kostbare investering van ca €5.000. Dit gaat uiteraard om een medisch traject. Uitwendige borstprotheses zijn gelukkig een stuk betaalbaarder. Van laag naar hoog geprijsd:

  • Breiboezem comfortabele protheses zijn gratis
  • De tijdelijke prothese uit het ziekenhuis kost ca €20.
  • Qups lifestyle protheses kosten €49 – €79
  • Silicone zwemprotheses kosten ca €60
  • Silicone protheses kosten ca €200 – €250
  • Maatwerk protheses kosten op maat

Vergoeding via je zorgverzekering

Niet alles wordt vergoed. Als je van tevoren goed uit zoekt wat wel en wat niet vergoed wordt, kom je niet voor verrassingen te staan.

De kosten van de traditionele borstprotheses worden één keer per twee jaar vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Let op: deze kosten vallen wel onder je eigen risico. Na ontslag uit het ziekenhuis krijg je van de chirurg of de verpleegkundig specialist mammacare een aanvraagformulier voor de vergoeding van de borstprothese. Dit formulier lever je in bij de winkel waar je een prothese koopt.

De kosten van een lifestyle prothese of maatwerk prothese worden niet standaard vergoed. Hiervoor zijn specifieke verwijzingen nodig, of aanvullende verzekeringen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar of deze kosten vergoed worden. Hetzelfde geld ook voor de kosten van prothese-bh’s en badkleding.

Waar koop je een uitwendige prothese?

De tijdelijke protheses krijg je in eerste instantie mee vanuit het ziekenhuis, maar deze zijn ook later nog zelf aan te schaffen bij een prothese speciaalzaak. Ook silicone protheses vind je bij de prothese speciaalzaak. Dit zijn winkels met een SEMH certificaat, wat betekent dat ze aan alle eisen voldoen om je een medisch hulpmiddel aan te meten. Hier vind je een overzicht opgesteld door de Borstkanker Vereniging Nederland: https://www.borstkanker.nl/leven-met-borstkanker/verwijsgids-kanker

De lifestyle protheses zoals de Qups zijn minder medisch en daardoor ook op andere plekken verkrijgbaar. Online via www.proudbreast.nl, bij reguliere lingeriezaken en ook bij prothese speciaalzaken. Zie hier een overzicht: https://www.proudbreast.nl/paspunten/

 

Prothese kiezen

Er zijn allerlei modellen, waardoor er voldoende keus is. Probeer dus ook alles uit voor je kiest, daardoor ontdek je wat je belangrijk vindt. Silicone protheses kan je alleen uitproberen op afspraak bij een prothese speciaalzaak. Lifestyleprotheses kan je ook online bestellen, thuis uitproberen en retoursturen mocht het niet bevallen. Zo kan je meerdere opties naast elkaar vergelijken.

Lingerie bij een uitwendige borstprothese

De silicone protheses dien je in een hoesje te dragen in je beha. Je kunt er voor kiezen deze zelf vast te naaien, of aparte prothese beha’s aan te schaffen waar deze hoesjes al in zitten. Deze beha’s zijn meestal wat duurder.

De lichtgewicht protheses zoals de Qup kan je ook in reguliere beha’s dragen, omdat deze mee gewassen kan worden in de wasmachine. Ben je handig met naald en draad, dan kan je de Qup zelfs vastnaaien in je beha, dan heb je nooit meer een losse borst maar altijd een beha die bij jouw lichaam past. Handige instructie video’s vind je hier Qups vastnaaien.

Daarnaast hebben steeds meer reguliere beha’s ook zogenaamde ‘pockets’. Hierin zit waak een voorgevormde versteviging voor je borst die je kunt vervangen door de Qup. Vooral bij veel sportbeha’s is dit het geval, maar ook bij hemdjes van Sloggi

Meer…

Prothese reinigen

Silicone protheses was je dagelijks na het omkleden onder de kraan met warm water en zeep. Vervolgens bewaar je ze in een aparte cassette die de vorm van de prothese goed houdt. Deze cassette krijg je bij aankoop van je prothese. De Qup kan je in de wasmachine wassen op 30 graden. Verder onderhoud is niet nodig. Het handigste is om hem met je lingerie mee te wassen.

Vliegen met een uitwendige prothese

Ga je reizen met het vliegtuig, dan is het advies om je silicone prothese mee te nemen in de ruimbagage. En tijdens de vliegreis een stoffen prothese te dragen. De siliconenprothese is gevuld met vloeistof. Vanwege de veiligheid wordt er extra gecontroleerd op vloeistoffen. Een artsenverklaring wordt niet altijd geaccepteerd. Voor vloeistoffen worden namelijk geen uitzonderingen gemaakt.

Meer informatie

Dit artikel is geschreven door vrouwen die zelf voor deze keuze stonden. Daarnaast heeft borstkanker.nl en kanker.nl als bron gefungeerd. Hopelijk heeft dit artikel je de informatie opgeleverd die je zocht?

Meer medische informatie over borstprotheses vind je op de website van de Borstkanker Vereniging Nederland.
Hieronder ook nog enkele handige links naar meer informatie over de Qups.