Borstimplantaten vs borstprothese

De afgelopen jaren is kanker steeds beter te genezen, ook borstkanker. Dit is geweldig nieuws, steeds meer vrouwen overleven borstkanker! Helaas heeft borstkanker alleen wel blijvende impact op vrouwen, ook nadat ze de kanker hebben overwonnen. Hun haar begint weer aan te groeien, maar 2/3 van de vrouwen verliest een borst, of soms zelfs beide borsten. Die komt niet meer terug. Dan sta je ineens voor de keuze: een borstsparende operatie, borstimplantaten laten inbrengen of ga je een externe borstprothese dragen? Wat zou je kiezen en waarom?

Nooit meer symmetrisch


Bovenal is het goed om je te realiseren dat je nooit weer symmetrisch wordt. Wat je ook kiest, ook bij reconstructie blijft er een verschil tussen links en rechts. De vulling is anders dan je normale borst, de vorm is anders en je tepel ook. Hetzelfde geldt voor externe borstprotheses, hoe goed ze ook gemaakt zijn om te lijken op een echte borst. Het is niet hetzelfde en het voelt niet hetzelfde. Dat geldt voor iedere optie en elke cupmaat.

Het verschil tussen borstimplantaten en borstprotheses

Het praktische verschil kennen we natuurlijk allemaal; de borstimplantaten / siliconen borstprothese worden medisch aangebracht in je lichaam terwijl de externe borstprotheses los op het lichaam gedragen worden in een prothese beha of als plakprothese. Het grote verschil zit hem dus in het medische traject. Bij een implantaat blijf je meer patiënt in het ziekenhuis, waarbij je naast je reguliere controles ook controles hebt voor je implantaten, met het advies om ze elke 10 jaar te laten vervangen. Draag je externe protheses dan ben je sneller uitbehandeld, maar blijf je afhankelijk van prothese beha’s, prothese badpakken en prothese bikini’s. Maar dat is kort door de bocht, bij het maken van een afgewogen keuze zijn natuurlijk meerdere voordelen en ook risico’s aan beide keuzes verbonden. Dat maakt de keuze zo ingewikkeld.

De voordelen van borstimplantaten

15% van de vrouwen kiest voor een reconstructie. Reconstructie met borstimplantaten kan op twee manieren. De nieuwe borst wordt gevuld met lichaamseigen weefsel, of het wordt gevuld met siliconen vullingen. Het grote voordeel van beide type reconstructies zit hem in het dagelijkse comfort. Doordat je beide borsten weer een vergelijkbare omvang hebben gekregen kan je reguliere lingerie dragen, misschien zelfs nog de lingerie van vóór de borstkanker. Verder heb je weer een decolleté, en kan je je borsten mooi tonen. Je zit niet vast aan het beperkte aanbod aan prothese beha’s, prothese badpakken of prothese bikini’s maar kunt zorgeloos dragen wat je wilt. Maar let op, naast deze voordelen zijn er ook grote risico’s.

De voordelen van externe borstprotheses

In Nederland dragen 80.000 vrouwen een externe borstprothese. Het grote voordeel van externe borstprotheses is dat je ná de behandeling van borstkanker niet nog een extra medisch traject in hoeft. Je bent sneller klaar in het ziekenhuis en hebt de tijd om te wennen aan je nieuwe lichaam. Je hebt dan de keuze uit verschillende vormen en diverse beha vullingen en losse siliconen borsten. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze tijdens de behandelingen al aan zóveel niet- lichaamseigen chemische stoffen zijn blootgesteld, dat ze daar zo snel mogelijk vanaf willen. Weer je eigen lichaam terug zonder toegevoegde extra’s als siliconen implantaten. Dat is het grote voordeel, zonder dat er risico’s aan hangen. Verder is er sinds kort een nieuw voordeel bijgekomen en dat is comfort. Met nieuwe producten op de markt zoals de Qups, is het nu weer mogelijk om een beha vulling te dragen in reguliere lingerie. Daarnaast zijn de Qups lichtgewicht en gemaakt van zachte stof, deze borstprothesen hoeven dus niet direct op de huid aangebracht te worden en kunnen gedragen worden met normale lingerie.

Risico’s van borstimplantaten

Bovenal is het goed om je te realiseren dat je nooit weer symmetrisch wordt. Wat je ook kiest, ook bij reconstructie blijft er een verschil tussen links en rechts. De vulling is anders dan je normale borst, de vorm is anders en je tepel ook. Hetzelfde geldt voor externe borstprotheses, hoe goed ze ook gemaakt zijn om te lijken op een echte borst. Het is niet hetzelfde en het voelt niet hetzelfde. Dat geldt voor iedere optie en elke cupmaat.

Verschil in kosten

Comfort van externe borstprotheses

Uiteindelijk kiest het merendeel van de vrouwen voor externe borstprotheses. Er is een scala aan mogelijkheden om uit te kiezen op het gebied van externe silicone borstprothesen. Ze zijn alleen vooral ontworpen om te lijken op een borst, en comfort komt op de tweede plaats. Voor sommige vrouwen is dit geen probleem, maar vooral als je een grotere cupmaat hebt worden silicone protheses snel te zwaar, zweterig en oncomfortabel ervaren. Ook hier biedt de nieuwe Qup gelukkig een goed alternatief. Dit is de eerste prothese die is ontwikkeld vanuit het oogpunt van comfort. Het is een niet zwetende, ultralichtgewicht beha vulling die je kunt vastzetten in reguliere lingerie. Daardoor is hij wasbaar in de wasmachine, tegelijk met je beha. Dit biedt vrouwen meer comfort in de keuze voor externe borstprotheses.

Jouw keuze

Uiteindelijk gaat het erom dat je kiest wat bij jou past. Er is geen goed of fout. En je kunt altijd weer switchen. Als de implantaten niet bevallen kan je ze alsnog laten verwijderen en verder met externe borstprotheses. En mocht het dragen van externe borstprotheses je leven te veel beperken dan kan je alsnog een traject in gaan om implantaten te laten plaatsen.

Het gaat erom dat je voor jezelf een vorm vindt die past bij jouw manier van in het leven staan. Blijf je zoeken naar symmetrie? Blijf je verlangen naar een decolleté? Heb je nog een heel leven voor je, en heb je genoeg lichaamseigen weefsel om een borst te vullen? Dan is een reconstructie met eigen weefsel misschien een betere oplossing voor jou.

Ben je daarentegen meer gevoelig voor medicijnen en operaties en loop je liever geen onnodige risico’s met je lichaam? Ben je blij weer baas te zijn over je eigen lichaam? Dan is een externe borstprothese mogelijk voor jou een goede keuze, helemaal nu er ook steeds meer comfortabele alternatieven op de markt komen.

Wij geloven dat er geen verkeerde keuze is. Wat je ook kiest het is jouw keuze en jouw lichaam. Succes met jouw keuze!

Meer informatie

Dit artikel is geschreven door vrouwen die zelf voor deze keuze stonden. We hopen dat deze informatie je inspireert om jouw eigen afweging zo goed mogelijk te maken. Hieronder ook nog enkele handige links naar meer informatie over de Qups waar wij fan van zijn.