Het roer om!

‘Toen ik ziek werd realiseerde ik me dat ik meer moest gaan genieten in plaats van werken. Mijn partner en ik besloten allebei ons eigen bedrijf te verkopen en zodra het van de arts mocht gingen we op reis. We zetten ons huis te koop en vertrokken met een busje en caravan naar het zuiden. We hebben 3,5 jaar gereisd, maar het was vooral voor mij een innerlijke reis. Want ik moest echt verwerken dat ik in korte tijd én mijn moeder verloor én geen borst meer had. Nu bied ik andere vrouwen detox en yoga retreats aan in een villa in Spanje.’ Voor Ans (57) veranderde er veel na haar diagnose, daar koos ze zelf voor.

Tekst: Clary Scheres

Hoe wist je dat je je leven wilde veranderen?

‘Ondanks dat ik mijn borst verloor en nog dagelijks last ervaar van het verwijderen van het okseltoilet, kan ik toch zeggen dat borstkanker me veel gebracht heeft. Het kon niet anders dan dat het roer om moest. Mijn zieke lijf was een symptoom om me realiseren dat ik mijn leven anders moest inrichten. Ik leefde redelijk stressvol, rookte, was veel aan het werk maar was bovenal angstig om mijn moeder te verliezen. Ik had al een zus verloren aan borstkanker, en een jaar voor mijn eigen diagnose kwam die angst uit en verloor ik mijn moeder. Ik ervoer zo’n strijd in die tijd dat ik wist dat ik mijn leven moest veranderen. De borstkanker was de druppel.’

Woon je dan nu in Spanje?

‘Nee, na die 3,5 jaar was ik reis-moe. Het lukte me niet meer te genieten van de mooie dingen die het reizen met zich meebracht. Ik voelde dat ik weer iets wilde betekenen voor andere mensen, het liefst voor lotgenoten. Omdat ons huis nog altijd te koop stond besloot ik terug te gaan en te starten met een HBO opleiding familie-opstellingen. Daarnaast ben met klankschalen gaan werken en een yoga opleiding gaan volgen. Met die papieren kon ik een eigen praktijk aan huis beginnen. Ik ben mijn bedrijf begonnen als Bewustwordings – Consulente. Dat doe ik in de zomer in Nederland, en in de winter in Spanje in de vorm van retraites.’

Wat wil je voor anderen betekenen?

‘Mijn wens is om een zaadje te planten bij anderen, iets mee te geven dat kan groeien. Ik heb zoveel geleerd door het roer om te gooien, dat ik daar graag anderen mee inspireer en ze letterlijk laat ervaren dat je ook anders kunt leven. Door meer bij jezelf te komen leer je te reageren op je gevoelens in plaats daar aan voorbij te gaan. Als je zelf niet goed in je vel zit, dan geef je die onrust ook door aan anderen. Op je werk of in je gezin. Er zit zoveel onrust in de maatschappij en mensen om ons heen. Ik wil ze de weg wijzen van overleven naar bewust leven. Je hoeft niet als kuddedieren te reageren, maar leer ontdekken wat voor jou werkt. Iedereen heeft daarin zijn eigen unieke balans. Ik geef anderen graag de gelegenheid om in dat proces stappen te zetten.’

Hoe bewust was dan jouw eigen proces?

‘Mijn eigen acceptatie duurde wel een paar jaar. Het zwaarst vond ik om weer vertrouwen te krijgen in mijn eigen lichaam. Mede door te stoppen met roken ging ik meer suikers eten en kreeg ik een ernstige vorm van candida in mijn darmen. Daardoor was ik bang weer ernstig ziek te zijn en moest ik opnieuw leren te vertrouwen op mijn lichaam. Door bewuster te eten en me te verdiepen in mijn eigen energiehuishouding vond ik een goede balans en ben ik candida de baas geworden. Dit hele proces heeft mij geholpen mijn persoonlijke balans te vinden.’

Hoe luister jij bewust naar je lichaam?

‘Ik heb geleerd dat de signalen die mijn lichaam afgeeft vaak een achterliggende gedachte hebben. Doordat ik me dat bewust ben geworden, ga ik ook anders met mijn symptomen om. Ik zie mijn pijn niet alleen als iets dat ik moet bestrijden, maar als ook als iets dat me wat te zeggen heeft. Hoofdpijn, spierpijn, gewichtsschommelingen, nek klachten, vermoeidheid, eczeem.. het zijn allemaal symptomen die je vertellen dat er iets moet veranderen. Bij mij was de kanker een laatste stadium, een laatste redmiddel van mijn lichaam om me erop te wijzen dat het niet verder kon. Dat ik andere keuzes moest maken.’

Heb jij nu geen last meer van vermoeidheid?

‘Weet je, als je je passie volgt dan krijg je daar zoveel energie voor terug! Al die weken die ik organiseer in Spanje, dan maak ik lange dagen. Ik ontzorg mijn gasten en zie de bijzondere bewustwording die ze meemaken. Dat maakt me ontzettend blij en dankbaar. Zo kan ik het goed aan omdat ik in mijn element ben, mijn grenzen ken en er veel voor terug krijg.’

Vertel eens iets meer over die detox en yoga retreats?

‘Tijdens mijn winters in Spanje ontdekte ik een villa van vrienden die ‘s winters leeg stond. Het is zo’n mooie rustgevende plek met zeezicht! Ik wilde iets met die villa. Ik geef daar nu detox-weken, yoga-wandel-weken, vriendinnen-weken etc. Ik ontvang veel mensen die bewuster willen leren leven. Ik organiseer mijn weken all-inclusive met oa. gezonde voeding, yoga, klankschaalmassages en gembercompressen. Kortom een dagritme met rustgevende activiteiten.’

Wat heb jij met ProudBreast?

‘Tijdens een van die weken ontmoette ik een vrouw die ook haar borst miste. Zij droeg Qups en daar wilde ik gelijk alles over weten. Ik wilde ook graag kennismaken met ProudBreast en kijken wat we voor elkaar konden betekenen. Want ik had nog altijd en wens om een week met lotgenoten te organiseren in Spanje. Zo kwam ik in Deventer terecht. Eerst ben ik zelf de Qups gaaan dragen en dat beviel me. Gewoon omdat ze lekker licht zijn en die vrolijke kleuren passen bij mijn manier van in het leven staan. Ik voel ze niet zitten in de warmte van Spanje en tijdens mijn yoga bewegingen. Maar het fijnste vind ik nog wel dat ik mijn Qup in gewone lingerie kan dragen, en niet alleen in dure BH’s. Ondertussen besloot ProudBreast mee te sponsoren aan mijn wens voor een lotgenoten week. Dit lukte begin 2022. Mijn dank daarvoor!’

Was de week met lotgenoten anders?

‘Ja, ik had bewust geen strak programma gepland omdat ik niet kon inschatten wat het energielevel van de vrouwen zou zijn. De week verliep heel spontaan en was er ruimte voor persoonlijke ritmes. Wat me opviel was dat we elkaar konden aanvoelen op een dieper niveau waardoor we elkaar konden ondersteunen. Ze waren erg moe en ik heb ze flink verwend. Ook nu waren de thema’s van signalen herkennen en grenzen bewaren belangrijk, maar ook bewust ziek mogen zijn was een topic. In korte tijd konden ze inzien hoe belangrijk het was om te begrijpen wat de borstkanker hen heeft willen zeggen. De één gaat nu stoppen met werken omdat het echt veel te veel is geweest, en een ander gaat meer rust nemen thuis en zich richten op gezonde voeding. Iedereen heeft daarin haar eigen proces, maar accepteren dat je daaraan mag werken en je persoonlijke rust vinden om dat gaan te doen… daar draag ik graag aan bij.’


Is een weekje bij Ans iets voor jou? Of ook een week voor lotgenoten sponsoren? Download hier de flyer voor meer informatie, of mail Ans gewoon even via [email protected]