In de afgelopen maanden zijn onze Qups op reis gegaan naar verschillende buitenlandse bestemmingen. Enthousiaste Brand Ambassadeurs hebben ervoor gezorgd dat de Qups inmiddels in België, Curaçao en Sint Maarten verkrijgbaar zijn. Wie zijn deze vrouwen en wat zijn hun ervaringen met de Qups in een internationale setting? Simone deelt haar ervaringen in de Caribbean.

Foto: Rosoriginal photografie

Introductie

Bon bini, mijn naam is Simone en in 2021 zijn wij verhuisd naar Curaçao, of Dushi Kòrsou zoals wij hier zeggen, voor het werk van mijn man Ton. We hebben eerder in de Cariben gewoond en kennen de verschillende eilanden goed. Ieder (ei)land heeft zijn eigen vibe, cultuur en taal. Daar is men heel trots op. In maart ben ik Brand Ambassadeur voor ProudBreast geworden en ik werk voor Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Hoe ben je bij ProudBreast betrokken geraakt?

In 2020 werd bij mijn moeder Trudy borstkanker geconstateerd. Zij wilde na haar operatie een lichte, comfortabele prothese en we kwamen al snel bij ProudBreast uit. Trudy is na twee jaar nog steeds heel happy met haar Qups. Door haar positieve ervaringen ben ook ik fan van ProudBreast geworden.

Toen mijn ouders voor een langere periode naar Curaçao kwamen heb ik een oedeem therapeut gezocht en dit werd Guta De Lannoy. Mijn moeder kreeg wekelijks een behandeling van haar, echt wat een fantastische vrouw. Zo kwam Guta in contact met de Qups en zij was direct enthousiast. De Qups zijn perfect voor vrouwen die in een tropisch klimaat leven. In Curaçao wordt vooral de traditionele silicone prothese aangeboden. Die zijn niet altijd comfortabel. Vooral in de zomermaanden wanneer het hier erg heet kan zijn.

Hoe heb je de Qups in Curaçao gekregen?

In het voorjaar ben ik met mijn dochter op de koffie geweest bij Clary en Ienke. Dat was zo leuk. Zij waren net zo enthousiast als ik. Daarna hebben we de sample Qups in de koffers mee terug gevlogen. Met brochures, magazines en Qups in de auto ben ik letterlijk over het eiland gaan rondrijden om huisartsen, fysio- en oedeem therapeuten en vrouwen informatie te geven. Het is uiteindelijk via het Prinses Wilhelmina Fonds gelukt om de SoftQup in Curaçao aan te bieden.

Momenteel kunnen vrouwen eigenlijk alleen bij het Prinses Wilhelmina Fonds terecht voor een prothese en prothese-beha. Vrouwen zijn daarmee erg afhankelijk van één organisatie en wij willen vrouwen graag meer opties geven. Dus…….tromgeroffel….we gaan verder uitbreiden!

Vanaf oktober zijn de Qups in Curaçao te koop bij lingeriewinkel Curves & Hips. Zo gaaf dat ondernemer Angie van Campen de Qups aan haar assortiment wil toevoegen. Zij is agent van de prothesemerken AnaOno, Leonisa en verschillende – meer reguliere – lingeriemerken. Vrouwen kunnen straks zelf beslissen of zij Qups in een prothese-beha of in een ‘gewone’ beha dragen. Die keuze vrijheid vinden we erg belangrijk. Er komen ook paspunten bij zodat vrouwen op meerdere plekken op het eiland de Qups kunnen zien, voelen en passen.

Hoe is het voor vrouwen in Curaçao na de diagnose borstkanker?

In de Cariben is kanker in het algemeen nog steeds een groot taboe. Daar praat je niet over, zelfs niet met je naaste familie. Vrouwen die borst kanker krijgen of hebben gehad voelen zich daardoor vaak geïsoleerd.

Eind maart had ik een afspraak met een krachtige, lokale dame die in januari een enkelzijdige mastectomie heeft gehad. We dronken samen een cappuccino en spraken over het proces vanaf het ontdekken van het knobbeltje tot en met haar herstel. Zij vertelde dat ze open en transparant is over haar ervaringen. Maar met uitzondering van haar man en kinderen vraagt niemand hoe het met haar gaat. Het onderwerp wordt als het ware dood gezwegen. Dit taboe willen we doorbreken want het veroorzaakt onnodig verdriet en eenzaamheid. Natuurlijk is het een heel proces waar vrouwen in terecht komen na de diagnose borst kanker. Maar de behoefte om zoals ieder ander te worden behandeld is groot. Daarnaast is het belangrijk dat informatie over borstkanker, de behandeling en nazorg voor iedereen op het eiland gemakkelijk toegankelijk is.

Je zegt ‘We willen dit taboe doorbreken’. Wie bedoel je met we?

Sinds ik Brand Ambassadeur ben geworden heb ik een aantal vrouwen ontmoet om over hun ervaringen te praten. Ik wil graag weten waar zij behoefte aan hebben. Uit deze gesprekken hoor ik terug dat de medische zorg in Curaçao goed is. Maar rondom informatie, communicatie en nazorg kan nog veel verbeterd worden. Samen met deze vrouwen en in samenspraak met de afdeling oncologie van het ziekenhuis gaan we onderzoeken hoe we dit kunnen verbeteren. Het onderwerp regelmatig bespreken via lokale en social media is daarbij belangrijk denken wij.

Betreffen je plannen alleen Curaçao?

Nee absoluut niet! Ik ben in augustus in Sint Maarten geweest om de Qups ook daar te introduceren. Het is voor vrouwen in Sint Maarten niet gemakkelijk om aan een borst prothese te komen. Sinds de Covid pandemie is de laatste winkel die protheses aanbood gesloten.

Met de Qups in de koffer zijn we daarom in augustus naar Sint Maarten gevlogen. Het was voor mij de eerste keer na ons vertrek eind 2017. Het voelde aan als thuiskomen. De bergen, de helder blauwe baaien en het rommelige verkeer, zo vertrouwd allemaal. Maar er is ook veel bijgebouwd en verbeterd. De blauwe dekzeilen op de daken om de regen tegen te houden (na orkaan Irma een vertrouwd gezicht) zijn gelukkig weg. Maar er zijn nog steeds plekken op het eiland waar de schade van Irma duidelijk zichtbaar is.

En het was een geslaagde reis: het ziet er naar uit dat het gaat lukken om de Qups vanaf oktober In Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius aan te bieden. De stichtingen Positive en Elektralyets Foundation en het bedrijf Benu Pharmacy gaan daarbij helpen.

In oktober tijdens Breast Cancer Awareness Month gaan we ProudBreast en de Qups introduceren. We willen in de eerste plaats vrouwen informeren over de verschillende Qups. Er komen paspunten op meerder plekken in Sint Maarten en ook op Saba en Sint Eustatius. Maar ook huisartsen, medisch specialisten en therapeuten gaan we hierbij betrekken. We hebben zelfs het plan subsidie aan te vragen om gratis Qups mogelijk te maken voor vrouwen met borst kanker die geen zorgverzekering hebben.

Wat drijft je om je hiervoor in te zetten?

Wanneer je langere tijd in het buitenland woont realiseer je je dat in Nederland veel zaken zo vanzelfsprekend zijn. We zijn gewend aan een hoge levensstandaard en vinden dit ‘normaal’.

In het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk leven veel mensen in armoede en als expat wordt je er regelmatig mee geconfronteerd. Ton en ik vinden het belangrijk om aan de samenleving bij te dragen. In Sint Maarten heb ik daarom voor de Sint Maarten Aidsfoundation gewerkt. In Curaçao combineer ik mijn werk als Brand Ambassadeur met mijn vrijwilligerswerk bij het Prinses Wilhelmina Fonds. Het cliché dat je als Nederlandse expat de hele dag met een cocktail onder een palmboom ligt, halen wij graag onderuit.